Gunnbjørg møtte en ung gutt som gjorde et uforglemmelig inntrykk: – Jeg skjønte at dette handlet om mer enn bandasjer

Gunnbjørg Olufsen leder etaten helse og velferd i Sørfold kommune. Nå ønsker hun å styrke skolehelsetjenesten.

Gunnbjørg Olufsen leder etaten helse og velferd i Sørfold kommune. Nå ønsker hun å styrke skolehelsetjenesten. Foto:

DEL

Gunnbjørg Olufsen møtte en ung gutt som gjorde et uforglemmelig inntrykk. Nå ønsker hun å styrke skolehelsetjenesten i Sørfold.

– Hvis vi får støtte fra helsedirektoratet til å etablere helsestasjon for ungdom, vil vi oppfordre mannlige helsesykepleiere til å søke, sier Gunnbjørg Olufsen, ifølge kommunens hjemmeside.

Hun er leder for etaten helse og velferd i kommunen og forteller videre at ønsket er å sette i gang et tilbud med helsestasjon for ungdom to ettermiddager i uka.

I disse dager sender kommunen derfor inn en søknad om prosjektmidler til helsedirektoratet.

– Vi vet at det er lettere for unge gutter å snakke med menn. Ikke bare om pubertet, kropp og sex, men også om psykiske problemer, sier hun.

Derfor er tanken, dersom man får midler til å styrke tjenesten, å ansette en mannlig helsesykepleier, siden kommunen allerede har to kvinnelige ansatte i slike stillinger fra før av.

Den reelle historien

På legevakten i en annen kommune møtte Olufsen, ifølge kommunens hjemmeside, en ung gutt som gjorde et uforglemmelig inntrykk på henne.

– Han kom inn på grunn av en skade. Mens jeg plastret og lappet ham sammen, snakket vi om alt mellom himmel og jord, og jeg tullet litt med ham for å få smilet fram, sier hun.

Dagen etter kom han tilbake for å få hjelp til bandasjene. Den tredje dagen sto han også der.

– Da skjønte jeg at dette handlet om mer enn bandasjer, og etter hvert kom den reelle historien fram, forteller Olufsen videre.

Den handlet om selvmordstanker, angst og depresjon, om ikke å være god nok og ikke passe inn.

– Det samme har jeg opplevd med voksne menn, som gjerne kommer med svimmelhet, stress og hjertebank, og vil undersøkes for hjertet. Men når man bare stikker hull på ballongen, så kommer andre ting fram. Historiene er mange, forteller hun ifølge kommunens hjemmeside.

– Veiledning

Psykiske lidelser er stort sett likt fordelt mellom kjønnene, men jentene får ofte mer fokus fordi de tradisjonelt sett har lettere for å snakke om slike ting, ifølge Olufsen.

Fra sentralt hold er det nå også bestemt at tittelen helsesøster skal bort, i stedet heter det helsesykepleier. Dette for å få en kjønnsnøytral betegnelse, i håp om at det kommer flere menn inn i slike stillinger.

– For det trengs, mener Olufsen som samtidig er opptatt av at man ikke må sykeliggjøre helt normale reaksjoner.

 – Pasienter tar kontakt fordi de er deprimerte, men det de egentlig snakker om er en helt normal sorgreaksjon som ikke trenger og ikke skal medisineres bort, sier hun og fortsetter:

– Vi har foreldre som snakker om at de ønsker utredning av barna for ADHD, mens det vi ser er helt normale barn som verken trenger diagnose eller medisiner.

Olufsen tenker kanskje heller at foreldrene trenger litt veiledning på hvordan man skal opptre overfor barnet.

Artikkeltags