Gå til sidens hovedinnhold

Alt tyder på at lege Jan Norvald Øren er blitt utsatt for et grovt overgrep fra offentlig myndighets side

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Avisa Nordland kunne nylig avsløre at den væpnede politiaksjonen på Rødøya 13. august 2014 startet etter en episode mellom to legevikarer på Rødøy legekontor.

Den førte til at kommunens helsesjef mente Jan Norvald Øren var ute av psykisk balanse, mens vikarkollegaen følte seg skremt av hans opptreden. Kort tid etter rykket væpnet politi ut fra Bodø med helikopter, og arresterte Øren. Han ble dermed offentlige stemplet som psykotisk og farlig.

Det bildet sto seg inntil AN tok fatt i saken og fikk nyansert bildet. Det skjedde først etter at daværende politimester Geir Ove Heir og statsadvokaten la saken død i fjor høst.

Det som nå kommer fram viser at den avgjørelsen var feil, og saken nå bør komme opp til full gransking.

Alt tyder nemlig på at lege Jan Norvald Øren er blitt utsatt for et grovt overgrep fra offentlig myndighets side, enten det er helsevesenet i Rødøy eller politiet i Salten.

Gjennom fem oppslag har AN avdekket et alvorlig sprik mellom det politiet ble fortalt og det som trolig var sannheten. Dermed er sannsynligheten stor for at Øren hadde god grunn til å oppleve både politiaksjonen, tømmingen av leiligheten hans og anklagen om pilletyveri dagen etter, som et overgrep.

Det sentrale spørsmålet er om Øren var psykotisk og om det er sant at han truet mannskapet på ambulansebåten. Dersom dette ikke stemmer, kan Ørens advokat Gunnar Lunde ha rett i at politiet ble lurt til å ta løs med en Sea King og fem bevæpnede politifolk.

Det er svært alvorlig fordi store samfunnsressurser ble brukt for å løse et oppdrag som i ettertid virker overdrevent voldsomt. Og fordi det førte til at Øren, som før aksjonen ble ansett som en dyktig lege uten anmerkninger, har fått problemer med å skaffe ny jobb.

Det er viktig at de som vet noe om dette nå tar kontakt med Salten-politiet og forteller sin versjon av det som skjedde. Nå må alle bidra for å oppklare mysteriet.

For Rødøy kommune fortjener ro omkring legetjenesten sin. Det får man neppe før befolkningen får det endelige svaret på hvorfor fredsommelige Rødøya ble invadert av tungt bevæpnet politi denne dagen.

Kommentarer til denne saken