Gå til sidens hovedinnhold

Må slite med skader resten av livet

Artikkelen er over 7 år gammel

«En vevsprøve tatt fra livmorhalsen til en kvinne i 2013 viste kreftforandringer. Kvinnen hadde tidligere rutinemessig tatt celleprøver fra livmorhalsen i 2007, 2010 og 2012. Disse var besvart som normale».

Slik ble pressemeldingen til Nordlandssykehuset innledet. Fredag holdt de pressekonferanse og innrømmet å ha feiltolket celleprlver i flere år.

- Uvirkelig.

Kvinnen som det henvises til er fra Sandnessjøen.

- Det var først da jeg leste innrømmelsen at det virkelig begynte å gå opp for meg hva som faktisk har skjedd, sier hun til AN.

Hun fikk vite at hun hadde livmorhalskreft ved en tilfeldighet.

- Jeg tok en prøve på et annet sykehus i en helt annen sammenheng. Da den kom tilbake positiv, var det bare en måned siden en rutinemessig prøve analysert i Nordlandssykehuset hadde konkludert det motsatte, forteller hun.

Nå vurderer hun å kreve at celleprøvene fra enda lenger tilbake i tid blir testet på nytt.

Anmeldt

Lørdag fortalte Christine Klippenvåg Nordgård sin historie til AN og Tv2. De to kvinnene fikk kontakt med hverandre gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

- Det var fastlegen min som anbefalte meg å sende inn en skademelding til NPE. Min første tanke var at «det jeg har gått gjennom kan uansett ikke erstattes», men i dag er jeg glad for at jeg gjorde det, sier hun.

NPE har ikke fattet vedtak i erstatningssaken ennå.

Les også: 680 har fått NPE-erstatning

Medsøstre

Kvinnen fra Sandnessjøen har gått mange runder med seg selv om hun orker å stå fram med sin historie eller ikke. I slutten av april 2013 var hun ferdig med behandlingen av en svulst som måtte bekjempes med stråle- og cellegiftbehandling.

- Det er Christine (Klippenvåg Nordgård jour.anm.) som har gitt meg styrke til å stå fram. Det er utrolig godt å ha en «medsøster» i dette, ei som har vært gjennom det samme.

Men kontakten med Nordgård har også reist et annet spørsmål:

- Hvis de hadde tatt saken alvorlig da Christine fikk diagnosen i 2009, kunne alt dette vært unngått? Kunne jeg sluppet å få kreft?

Hun har, i likhet med Nordgård, anmeldt Nordlandssykehuset til politiet.

Les også: Medisinsk katastrofe

Beklaget

Barthold Vonen er medisinsk direktør i Nordlandssykehuset. Under pressekonferansen fredag sa han at han ønsker politietterforskningen velkommen og beklaget overfor de berørte:

- Nordlandssykehuset beklager dypt overfor de pasienter som har fått forsinket sin kreftdiagnose. I den grad vi er i stand til det, tar vi innover oss dette dypt for hva det kan bety for disse enkeltmenneskene.

Vonen fortsatte med å si at det ikke er noen holdepunkter for at sykehuset har feildiagnostisert denne krefttypen i alle tilfeller.

- Dette er ikke en bortforklaring. Vår diagnostikk har vært trygg. Men for to pasienter har det vært en veldig uheldig utvikling - det må jeg bare understreke, sa Vonen.

Tar ansvaret selv

Det er flere ansatte ved Nordlandssykehuset som har feiltolket celleprøvene.

- Hvem er ansvarlig for dette?

- Jeg står ansvarlig for at ansatte skal ha oppdatert kunnskap.

Kommentarer til denne saken