(Lofotposten:) Regine Haddal hadde tatt HPV-vaksinen og tenkte at hun skulle ta en celleprøve for å forsikre seg om at det ikke lå noen kreftceller der og murret. For sikkerhets skyld. For å være sikker på at nå som hun hadde tatt vaksinen, var livmorhalskreft noe hun ikke trengte å bekymre seg for.

Ingenting kunne ha forberedt henne på beskjeden hun fikk fra legen: Her er det noe som ikke stemmer. Du må utredes for mulig kreft.

Sjelden at så unge får diagnosen

- Det er ekstremt sjeldent at noen så unge som meg får denne diagnosen. Livmorhalskreft rammer stort sett kvinner som er i alderen 35 til 40 år. Heldigvis kommer jeg raskt i gang med behandling og legene sier at det etter all sannsynlighet vil gå bra med meg, sier Regine Haddal fra Stamsund til Lofotposten.

Erkjennelsen av at hun har kreft har fått noen uker på å synke inn.

- De siste ukene har gått fort, og det har ikke vært enkelt. Man blir skremt av å få en sånn beskjed og man gjør seg mange tanker, sier Haddal.

"Stakkars deg"

I tillegg til å takle egne tanker og følelser, kom det etterhvert mange spørsmål fra venner og studiekamerater om hva som sto på:

- Det er ikke så lett å fortelle om dette, særlig ikke når jeg føler meg helt frisk. Da er det vanskelig å ta inn over seg at man er sjuk og enda verre blir det hvis folk skal si "stakkars deg". Jeg prøver å tenke positivt - og jeg er fremfor alt veldig glad for at jeg valgte å gå til legen for å ta den kontrollen.

Tanken på hvordan forløpet ville være om hun ikke hadde kommet tidlig i gang med behandling, nager henne. Tanken på at noen hun kjenner kan gå rundt med en tikkende kreftsykdom uten å vite om det, gjorde at hun bestemte seg for å fortelle om situasjonen sin.

Onsdag la hun ut en statusoppdatering på Facebook hvor hun forteller om at hun nå skal i gang med kreftbehandling og avslutningsvis oppfordrer hun alle jenter til å sjekke seg: "Ta HPV-vaksina og TA CELLEPRØVAN DOKKERS!!! Det kosta så lite, men kan bety SÅ masse. Valget om å få tatt celleprøve va nok det viktigste valget eg har gjort i heile mitt liv".

Ønsker å bidra

Responsen lot ikke vente på seg, Haddal har fått svært mange klapp på skuldra og lykkeønskninger foran den tøffe tida hun skal igjennom.

Hun håper at hun med sin historie kan påvirke andre jenter til å ta celleprøve.

- Jeg blir glad om jeg får vite at noen har gått til legen på grunn av meg. Det sendes ut brev til alle 25-åringer om at de må ta celleprøve, men jeg vet ærlig talt ikke om jeg ville gjort det. Det er skummelt at jeg måtte oppleve noe som dette for å virkelig forstå hvor viktig det er å sjekke seg, sier Haddal.

Hvorfor nøler jenter med å ta cellerprøver, tror du?

- Det er nok litt tabubelagt. Det kan jo være ubehagelig og føles flaut, men hallo - det er jo legene sin jobb - så når man tenker over det, er det ikke en så "big deal". Det er dumt å la være, mener Haddal.

Takknemlig

Nå venter seks uker med behandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Selv om at jeg vet det blir tøft, er det nesten som at jeg gleder meg til å komme i gang. Det er bedre at det skjer noe, enn å gå og vente. Jeg gruer meg til å være så lenge hjemmefra, men velger å se positivt på det; seks uker av et helt liv, er ikke lenge, sier Haddal.

I facebookinnlegget uttrykker hun også takknemlighet for helsevesenet her til lands: "Jeg blir tatt på alvor, får akkurat den behandlinga jeg trenger og jeg har ikke opplevd noe unødvendig ventetid siden jeg oppsøkte lege for første gang for noen uker siden, og frem til nå når hele behandlingsforløpet mitt er klart. Vi tar det som en selvfølge at det er sånn, men vi er egentlig så sykt heldige som er utstyrt med et sånt privilegium".

Fakta livmorhalskreft

  • Symtomer på livmorhalskreft varierer fra kvinne til kvinne og avhenger av hvor langt sykdommen er kommet. På et tidlig stadium er det ofte ingen symptomer, men sykdommen kan oppdages i celleprøver.
  • Alle kvinner i alderen 25-69 år bør ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år.
  • Kreften oppstår etter infeksjon av et humant papillomavirus (HPV), et virus som 70 % av alle kvinner får i løpet av livet. I Norge har man tatt i bruk HPV-vaksine for jenter fra 12 års alder. Fra i fjor fikk også kvinner født mellom 1991 og 1996 tilbud om gratis vaksine.
  • For få jenter tar celleprøve. Kampanjen #sjekkdeg har budskapet: Ring fastlegen, ta en celleprøve, unngå livmorhalskreft. (Kilde: Kreftforeningen)