Gå til sidens hovedinnhold

Fagforbundet ønsker seks timers arbeidsdag

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå som det er dårligere tider i Norge bør vi innføre seks timers arbeidsdag som et nytt solidaritetsalternativ, mener Fagforbundet.

– Det har vært nedgangstider og dårlige utsikter før der man har vekslet inn lønnsøkning med sosiale reformer, sier forbundsleder i Fagforbundet Mette Nord til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag samles LOs største forbund med 350.000 medlemmer i offentlig sektor til landsmøte i Oslo. Fagforbundet har lenge vært en av de sterkeste pådriverne for sekstimersdagen i fagbevegelsen.

Kortere arbeidsdag

Under LO-kongressen i vår ble det vedtatt at man skulle utrede muligheten for arbeidstidsreduksjon fra 7,5 til 6 timers arbeidsdag.

Samtidig har mange vært skeptiske til å redusere arbeidstida nå som Norge går mot tøffere økonomiske tider. Mange tar til orde for at vi bør jobbe mer, ikke mindre nå som vi må bruke mindre oljepenger. Men Fagforbundet mener nettopp de dårlige tidene er et argument for kortere arbeidsdager.

– Jeg tror det er lurt å se det i en større sammenheng. Det er klart det koster. Men i 1987 fikk vi arbeidstidsreduksjon på en halv time. Da var det nedgang og mørke tider i industrien. Renta var på 18 prosent. Mange banker gikk over ende. Det var muligens for å dele på arbeidet og få flere sysselsatt. I tillegg til det innførte man å øke svangerskapspermisjonen fra 16 til 32 uker og innførte Grodagen, sier Nord.

500.000 uten arbeid

– Familiepolitikken tilsier at vi nå må få flere folk ut i arbeid for å dekke opp behovet. Da må vi se videre på sosiale reformer for faktisk å få det til. Det vil sannsynligvis lønne seg etter hvert. Det er nesten 500.000 som er utenfor arbeidslivet. Mange av dem kunne med tilrettelegging kommet inn og bidratt i stedet for å være på trygd, sier Nord.

I tillegg til at man deler på arbeidet kan sekstimersdagen være et grep for å sikre bedre produktivitet på jobb, mener Fagforbundet.

– Det er en del forsking som sier at det er omtrent så lenge du er produktiv. Resten av dagen er mindre produktiv. Kanskje man da heller skal gå hjem, og komme tilbake uthvilt? sier forbundslederen.

(ANB)

Kommentarer til denne saken