Nord-Korea, avisbrenning og konspirasjoner på avveie – slit med helsa, Nordlys!

Nyhetsredaktør Markus André Jensen i Avisa Nordland kommenterer Lars Vorland-intervjuet - og etterspillet i nord.

Nyhetsredaktør Markus André Jensen i Avisa Nordland kommenterer Lars Vorland-intervjuet - og etterspillet i nord. Foto:

Når absolutt alle utspill og beslutninger tolkes ut fra en oppfatning om Lars Vorlands sterke ønske om å forskyve makt til Bodø, blir det vanskelig å ikke ta ordet konspirasjonsteori i bruk.

DEL

Apropos Lars Vorland har som kjent gått av som toppleder i Helse Nord.

Å kalle de siste årene hans stormfylte vil nærmest være en underdrivelse. Selvsagt på grunn av flere betente og tunge saker: Ikke minst den voldsomme dragkampen om hvorvidt Bodø og Nordlandssykehuset skulle få et PCI-tilbud.

Men der det ser ut til at fagmiljøet ved UNN i alle fall til en viss grad har gått videre, innfunnet seg med beslutningen og etter alle solemerker også bidrar sterkt til at PCI-tilbudet skal bli godt, er situasjonen en ganske annen hos våre gode kolleger i Nordlys.

Historien om Vorlands intensjoner

Der er den etablerte sannhet at Lars Vorland har løpt Bodøs ærend, at hans iver etter å bygge ned UNN som den soleklare spydspiss i nordnorsk helsevesen har skapt enorm splittelse. At det eneste hans etterfølger Cecilie Daae nå bør fokusere på, er å gjenreise Tromsø og UNN som maktbastion nummer én i nord.

Det er knapt en skikkelse som har fått hardere medfart i Nordlys enn Lars Vorland de siste årene. For all del: Noe av kritikken er helt sikkert velbegrunnet. Og det skulle virkelig bare mangle at en person i hans maktposisjon fikk det kritiske søkelyset mot seg i utstrakt grad, særlig når det tas beslutninger som bokstavelig talt handler om liv og død.

Men det er likevel vanskelig å underslå at Vorland har et poeng i hans avskjedsintervju med AN. Der sier han noe han garantert har tenkt en stund:

– Når jeg leser avisene på morgenen. Noen ganger får jeg lyst til å ringe. Det Bodø-komplekset de har i Tromsø, bør de legge av seg snarest. Jeg vurderer å si opp Nordlys, det blir så vinklet hele tida. Konspirasjonsideene om at vi rotter oss sammen for å ta fra UNN. Det er bare tull.

Bodø-komplekset

Hva skjer så?

Jo, hoffleverandør av mer eller mindre rabiat kritikk av Vorland og Helse Nord, Skjalg Fjellheim, merker seg selvsagt hans uttalelser. Og bekrefter vel bare det nevnte kompleksets eksistens med denne linjen, hentet fra Nordlys-redaktørens Facebook-profil:

– Jeg unner Lars Vorland alt godt som pensjonist, og jeg ønsker ham velkommen tilbake til nabolaget i Tromsø. Men dette nesegruse avskjedsintervjuet er litt nordkoreansk i stilen, og det burde han kanskje ha unngått.

Jeg forutsetter at intervjuet med Vorland er lest av Fjellheim. Å kalle det et «nesegrust avskjedsintervju» faller på sin egen urimelighet.

Også sjefredaktør Helge Nitteberg følger på:

– Vorland vurderer å si opp en avis (som skriver ofte om Helse Nord) fordi den bedriver kritisk journalistikk, journalistikk han ikke liker. Vi har sett de samme tendensene før, hovedsakelig fra politikere som brenner aviser eller truer med boikott, skriver han.

Nord-Korea, boikott, avisbrenning. De er jammen ikke redde for å ta store ord i sin munn, våre aviskolleger i Tromsø.

Da skulle en kanskje tro at en levde godt med formuleringen «Bodø-komplekset», fra en pensjonert helseleder som er blitt skutt på med hagl i spaltene i årevis og som nå vurderer å lese Nordlys litt sjeldnere.

Her i Nord-Korea får trøsten være at Fjellheims injurierende kraft er like lite tilstedeværende som hans gangsyn hva gjelder Helse Nord.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken