Nå er de klare til å bli turkompiser

Kompiskurs: Vel 60 har deltatt på tur- og treningskompis-kurs for å bli støttekontakter på en mer målrettet måte. Dette bildet er fra kurset i indre Salten denne uka. Foto: Stine Wike

Kompiskurs: Vel 60 har deltatt på tur- og treningskompis-kurs for å bli støttekontakter på en mer målrettet måte. Dette bildet er fra kurset i indre Salten denne uka. Foto: Stine Wike

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Støttekontakttimer er ofte kafé- og kinobesøk. Nå kan det bli mer tur og trening.

– Kommunene bruker penger på støttekontakt for å bedre folks fysiske, psykiske og sosiale helse. Vi tror at det å få en tur- og treningskompis vil gi ordningen et løft, sier Stine Wike.

Hun leder Tur- og treningskompis, som er et samarbeidsprosjekt mellom Nordland Idrettskrets, Forum for Natur og Friluftsliv Nordland og Valnesfjord Helsesportsenter, og som får støtte fra Gjensidige-stiftelsen og Nordland fylkeskommune.

– Støttekontakttimene ender ofte opp med kafébesøk, kino eller bilkjøring. Vi ønsker å legge til rette for at alle mennesker med en funksjonsnedsettelse skal få kjenne på gleden ved å være i fysisk aktivitet.

Ensomhet

– Og på sikt ønsker vi å få dem inn i et frilufts- eller idrettsmiljø. Med funksjonsnedsettelse følger ofte også ensomhet og isolasjon, sier Stine Wike.

Hun begynte i jobben for et år siden og har hittil arrangert kurs i Lofoten, på Helgeland, og denne uka i indre Salten. Til sammen vel 60 har deltatt på kursene.

– Det er både personer som er støttekontakter og andre som ønsker å bli det, men da altså i form av å være tur- og treningskompiser, sier Wike.

Ordningen er den samme som for tradisjonelle støttekontakter – altså at kommunen betaler en timesats, men en tur- og treningskompis vet at det er nettopp det hun/han skal være.

Ikke bare for spreke

– Selv om man naturligvis kan gå på kafé en gang imellom, forsikrer Stine Wike.

– Er dette bare for de spreke?

– Dette er for absolutt alle. For noen passer det å gå en tur i parken mens andre er klare for mer aktivitet, sier Wike. Nå jobber hun med å komme i gang i Bodø kommune.

– Der er vi ikke i mål, men vi håper å få det til snart, for vi ser at dette gir god helseeffekt, sier hun. Bodø kommunen har ikke svart på om, og eventuelt når, ordningen settes i verk der.

Artikkeltags