Flere enn før dopes ned på ferie

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det er en markant økning i antall nordmenn som blir dopet ned og ranet på utenlandsferie i år, sammenlignet med tidligere. Ferske tall fra Tryg Forsikring viser at de verste landene er Kroatia, Albania og Bulgaria, men også i land som Spania og Italia blir dette mer vanlig.

– I de fleste tilfellene har de norske turistene vært på et utested og hatt det hyggelig. Så har noen puttet noe i drinken deres, slik at de fikk black-out og ble helt satt ut. Når de våknet og kom til seg selv en stund etter, var de gjerne frastjålet alt av verdisaker, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Flest kvinner

De aller fleste har en reiseforsikring som kan dekke tap av verdisaker mens man er på ferie. I hele juni og juli i år har Tryg hatt en jevn pågang fra nordmenn på ferie i utlandet som har opplevd å bli dopet ned og ranet og som trenger hjelp.

– Det er ingen tvil om at det er flere saker med neddoping i år enn tidligere. Vi ser også at det er desidert flest kvinner som har opplevd dette, og i mange tilfeller har de blitt frastjålet alt av betalingskort og til og med passet sitt, sier den erfarne reiseeksperten.

Han anbefaler alle som blir utsatt for slike metoder å oppsøke lege raskest mulig i tilfelle man trenger behandling mot stoffer man har fått i seg. I tillegg bør forholdet anmeldes til politiet.

Blir truet til å betale

En annen svindeltrend Tryg Forsikring registrerer i år er nordmenn på ferie i utlandet som opplever å bli truet til å betale usaklig høye barregninger.

– Det som går igjen i disse sakene er at ofrene er menn som har oppsøkt et utested og deretter bestilt drikkevarer uten å sjekke prisen på forhånd. Når man så får regningen kan gjerne én drink koste opptil 1000 kroner. Nekter man å betale dukker det fort opp noen kraftige karer fra bakrommet, og de fleste føler seg truet til å betale den skyhøye regningen for å unngå slagsmål og juling, sier Vetaas.

Dyrere å oppsøke lege

Reisesakene hittil i år viser i tillegg at det blir stadig dyrere å oppsøke lege i utlandet.

– Det er alltid noen som blir syke på ferie, enten alvorlig eller en kortvarig diaré. Men vi registrerer at utgiftene til legesjekk i utlandet øker, ikke minst i de mest populære ferielandene som Spania og Hellas. Nordmenn har god økonomi og betalingsvilje, og mange tyr til nærmeste lege uten å sjekke prisen på forhånd, sier reiseeksperten.

Han anbefaler de som trenger legehjelp på reise å ta kontakt med sitt forsikringsselskap først. Da kan man få råd om hvilken lege eller hvilket sykehus som er best i området der man befinner seg.

Forholdsregler for å unngå å bli dopet:

La aldri glasset ditt stå ubevoktet på et utested.

Forlater du glasset lar du det stå i fred og kjøper heller ny drikke.

Pass på vennene dine når dere er på reise, ikke minst når dere er på et utested.

Ikke la noen være alene eller gå alene hjem til hotellet hvis de føler seg litt dårlig.

Artikkeltags