Festivalprogrammet for  Arctic Yoga Festival 17. - 19.juni er nå klart.

– Dette blir en skikkelig magisk yogahelg i byens storstue, Stormen, sier festivalsjef Camilla Helgesen.

Hun mener festivalen vil bli internasjonalt ledende.

- Som del av programmet har vi en helsefaglig del, hvor den seneste forskningen på området blir presentert. Dette gjør festivalen unik i europeisk sammenheng. Dette kombinert med en festival som har nordlandsnaturen som ramme, midt i midnattsoltida, gjør den helt spesiell, sier hun.

Arctic Yoga Conference, tidligere kjent som Bodø Yogafestival, byr i år på en av verdens fremste kapasiteter innen mindfulness som headliner.

– Det er helt utrolig at vi har fått selveste Dr. Ronald D. Siegel hit. Han er helt i verdenseliten når det gjelder mindfulness og psykoterapi, sier den nye festivalsjefen.

Den erfarne læreren Gemma Mallol kommer også. Hun har utviklet en egen yogasjanger, Yoga Somatics, med fokus på kreativitet og kroppens naturlige intelligens. En av Norges fremste livsstils-veiledere, bodøjenta Trine Berge, skal bidra med sin kunnskap innen supermat, raw food og sunn livsstil.

- Spekteret er bredt. Dette er en unik mulighet til å teste ut ulike typer yoga, sier Helgesen.

Programmet byr dessuten på yogaklasser med lokale yogalærere.

- Bodø har jo etter hvert utviklet seg til å bli selve ‘Yogabyen’ i nord, og vi er velsignet med mange svært dyktige yogalærere i byen vår, smiler Helgesen, som selv er utdannet yogalærer.

Raushet og medfølelse som festivaltema

Årets festivaltema er valgt særlig med tanke på dagens situasjon i Europa og verden for øvrig.

- Det er mye frykt, usikkerhet og tilspisset retorikk som kommer til overflaten, og mange kjenner på stress, fremmedgjøring og utilstrekkelighet. Vi ønsker å sette fokus på menneskets iboende ressurser, samt styrken i det å stoppe litt opp og være mer raus og medfølende, både overfor oss selv og i møte med andre. Livet gir ofte mer mening når vi tar oss tid til å vende blikket innover, mener Helgesen.

Den helsefaglige konferansedelen går av stabelen på fredag. Her kan man oppdateres på nyere forskning inne feltet. Journalist og forfatter Kathrine Aspaas vil blant annet bidra her. Hun er mest kjent for prosjektet ‘Raushetens tid’, hvor hun viser hvordan hjerneforskningen, nyere økonomisk forskning og medieutviklingen peker i retning av en åpnere, rausere tidsalder.

Den nye festivalsjefen ønsker at så mange som mulig skal få oppleve gleden og helsegevinsten av yoga.

- Det er et utrolig kraftfullt verktøy i møte med vår tids folkehelseutfordringer, og både forskning og erfaring viser at regelmessig yogapraksis gir bedre helse, tilstedeværelse og mestring, og ikke minst mye glede.

Lavere priser

Nytt av året er en egen nybegynnerpakke som gir tilgang til tre valgfri nybegynnerklasser. Lørdag blir det også gratisklasser for både barn og voksne.

I tillegg er prisene redusert betraktelig.

- Yogafestivalen skal være tilgjengelig for alle. De som er tidlig ute med å skaffe seg festivalpass vil dessuten få med en eksklusiv festivalpakke. Så håper vi mange benytter seg av gratistibudet vårt, sier Helgesen.

Årets festival skal som i fjor foregå i Stormen bibliotek og litteraturhus.

– Vi er en del av satsingen til Bodø 2016 – Bodøs 200 års jubileum, og håper selvfølgelig at byens og regionens befolkning vil kaste skoene og komme og skape yogamagi sammen med oss, sier Helgesen.

Utvalgte lærere og foredragsholdere:

Arctic Yoga Conference har kapret Ronald D. Siegel, ledende på mindfulness og professor i psykologi ved Harvard Medical School, til årets yogafestival.

Spanskbritiske Gemma Mallol kommer til Bodø i juni. Hun er ledende innen sitt felt og har utviklet en egen yogaform, Yoga Somatics.

Akro-yogaparet Stine og Sebastian kommer til Bodø med sin åpne og lekne tilnærming til yoga, med innspill av dynamiske og sirkulære bevegelser fra de brasilianske kampsportene Capoeira og JiuJitsu. Dette blir gøy!

Bodøkvinnen Trine Berge er en av Norges fremste livsstilsveiledere innen supermat, raw food og sunn livsstil, og forfatter av boka Rawfood.

Journalist og forfatter Kathrine Aspaas kommer til AYC i juni med sine perspektiver på raushetens tidsalder.