Gå til sidens hovedinnhold

Første ute i verden med nytt helikopter: - Betyr økt sikkerhet

Artikkelen er over 3 år gammel

Ambulansetjenesten er først i verden med nytt helikopter.

Fredag 6. april 2018 settes det første av 15 nye ambulansehelikoptre i drift i luftambulansetjenesten. Norge er først i verden til å ta i bruk det nye avanserte H135 T3H helikopteret fra Airbus i sivil luftfart. Det har større løfteevne, kan fly lengre og vil ha større gjennomføringsevne i dårlig vær, enn de ti år gamle helikoptrene det erstatter.

Det skriver de i ei pressemelding.

– De nye helikoptrene betyr økt sikkerhet for mannskap og pasienter under flyging, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.

Vedlikehold

Fra 1. juni 2018 skal alle helikoptrene til luftambulansetjenesten flys og vedlikeholdes av Norsk Luftambulanse AS.

Ambulansetjenesten har valgt å utstyre samtlige helikoptre med det nyeste innen sikkerhets- og navigasjonsutstyr. Blant annet de beste nattsynsbrillene på markedet og en meget avansert autopilot.

– Det nye helikopteret på Ål er en Airbus H135 T3H, som er en videreutvikling av maskinen som har vært brukt på basen de siste 10 årene. Det nye helikopteret har betydelig bedre ytelse i høyden og økt nyttelast som begge øker sikkerhet og effektiviteten ved lange og krevende oppdrag ut fra basen på Ål.

I løpet av vår og sommer skal alle landets baser ha på plass nye ambulansehelikoptre. Arendal, Bergen og Trondheim får større maskiner av typen H-145 med lengre rekkevidde og større medisinsk kapasitet. Det blir flere reservehelikoptre, økt bemanning og det opprettes bakvakt som gjør tjenesten mer robust.

Helseforetakene

Ambulansetjenesten eies av de fire regionale helseforetakene.

De har 13 ambulansehelikoptre plassert på 12 baser: Arendal, Lørenskog, Ål, Dombås, Stavanger, Bergen, Førde, Ålesund, Trondheim, Brønnøysund, Evenes og Tromsø

I tillegg har de nu ambulansefly plassert på sju baser: Gardermoen, Ålesund, Brønnøysund, Bodø, Tromsø, Alta og Kirkenes.

I tillegg flyr 330 skvadronen en ambulanseoppdrag hos tjenesten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.