Det var forleden dag – hun anslår torsdag – at Hege Klette var og besøkte sine kjære på Bodin kirkegård. Hun er helt rystet over synet som møtte henne på sin ferd forbi gravsteinene.

– Jeg tenkte «fy F!» Det var nesten så den var oppi blomsterbedet, sier hun oppgitt.

Hun er klar over at reven ferdes på kirkegården, men er klar på at denne bæsjen ikke tilhører reven.

– Jeg syns det er så... Jeg blir så provosert. Jeg kjenner jeg blir forbanna, når folk har så lite respekt for, ikke bare de som ligger der, men de pårørende også. Tenk å komme på graven til sine kjære, og så skal man se noe sånt.

Respekt for de døde

Bæsjen lå nemlig på en grav som ikke tilhører hennes egne, men noen fremmede. Klette syns det er like provoserende, uansett hvem graven tilhører.

Hun publiserte bildet på Facebook-gruppene «Bodø i dag» og «Hund i Bodø».

– Fy f... si æ bare, korr respektløst!!!

Og

– Ka e det med folk??? Skrev Klette i innlegget sitt.

Der det gått varmt i kommentarfeltet. De fleste stiller seg bak innleggsforfatteren med kommentarer som «at det går an å være så respektløs». En annen kommenterer at dette ikke er et nytt fenomen.

– Jeg har selv sett, på graven til besteforeldrene mine på vinteren, at det tydelig var en hund som hadde tisset oppetter steinen. Det var snø og gult tiss inntil steinen. Da kjente jeg at det var trist å se noe sånt.

– Ikke greit

Hun har en klar beskjed til hundeeiere om å ha respekt for gravminnene når de har hunden med seg.

– Jeg har hund selv, og jeg har henne ofte med meg på kirkegården når jeg går på gravene til de jeg pleier å besøke. Men hun har aldri bæsjet der, og jeg lar henne ikke gå inntil gravene heller, sukker hun.

– Jeg så ei, som kommenterte på Bodø i dag, at hun har sett at folk har vært og stelt på ei grav og hatt hundene sine løs mens de holdt på. Det er ikke greit, fortsetter hun.

– Veldig sårt

I innlegget på Facebook beskriver hun en annen gang hun skulle besøke sine kjære på kirkegården.

– Jeg så en gang to damer som parkerte utenfor kirkegården og slapp hver sin hund løs, og lot dem springe. Jeg sa klart ifra om at dette ikke var noen luftegård for hunder, og at det var respektløst å la dem springe løs. De ble dritsure og slengte noen gloser tilbake, tok med seg hundene og kjørte vekk, skriver Klette i innlegget på Facebook.

– Så det er visst ikke uvanlig, etter kommentarene å dømme. Jeg tenker at kirkegården ikke er plassen, selv om det er en stor plass, sier hun til Avisa Nordland.

– Hva føler du på når du ser slikt?

– Det er kjempetrist. Jeg har selv en sønn som er begravd på kirkegården, og det er flere ting som har blitt stjålet, gravsteinen har blitt tippet. Det meste av hærverket er det folk som gjør, ikke noen andre, sier hun, og fortsetter:

– Det er veldig sårt, spesielt når det er ens egen. Man kjenner det ekstra da. Jeg skal dra på kirkegården senere i dag og da skal jeg ta bort den bæsjen der, og håpe at ikke de pårørende kommer og ser den før jeg får gjort det.