Fant to hasjplanter i kjent botanisk hage

FREMMED FLORA: Her i Botanisk hage ble det i helga oppdaget to hasjplanter. Et lite skilt med korrekt botanisk navn var også på plass.

FREMMED FLORA: Her i Botanisk hage ble det i helga oppdaget to hasjplanter. Et lite skilt med korrekt botanisk navn var også på plass. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Gartneren har ingen tro på at dette er en botanisk sensasjon.

DEL

Botanisk hage i Tromsø hører med blant de vakreste i verden for sin samling av arktiske planter i et naturmiljø som ligner vekstenes virkelige opprinnelsessted.

Her vokser polare og alpine planter i bergsprekker og knauser som minner om de kalde fjellområdene der de kommer fra. Men denne helga dukket det opp flere planter i hagen som bokstavelig talt var helt på tur. 

Riktig merket

I en av hagens 25 temasamlinger ble det nemlig oppdaget to hasjplanter. De var begge relativt store, og så ut til å ha fått vokse en periode.

Dette skriver Nordlys.

Ved siden av plantene var det et lite skilt påført korrekt botanisk navn.

Daglig leder i Botanisk hage, Arve Elvevoll, er på ferie, og har ikke fått med seg den spesielle tilveksten til hagen. Han kan likevel avvise at dette er et nytt satsingsområde for Tromsøs populære attraksjon i Breivika.

- Vi driver ikke og dyrker slike ting, nei. Men det kan jo være noen «artigkara» som har vært på ferde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- På villspor

Det bekrefter gartner og forskningstekniker ved Botanisk hage, Kristian Nyvoll.

- Ja, de må være satt ned helt nylig. Jeg oppdaget dem lørdag, og det dreier seg om stiklinger med røtter.

Plantene er altså ikke sådd som frø i hagen, men med skilt og det hele ville nok en spøkefugl gi inntrykk av at hasjplantene hørte naturlig hjemme i floraen. Men Kristian Nyvoll sier spøken var temmelig lett å avsløre.

- De kunne kanskje hørt hjemme i Himalaya-samlingen. Men de var fullstendig på villspor der de var plassert.

Funnet i sentrum

Dette er ikke første gang hasjplanter popper opp der ingen skulle tru i Tromsø. Slike vekster er blitt oppdaget i blomsterbed ulike steder i Tromsø sentrum, og for tre år siden kunne observante journalister i Nordlys avsløre en slik plante i blomsterbedet rett utenfor avishuset.

Les også: Disse ulovlige plantene ble funnet midt i Tromsø sentrum

Hasjplanten (Cannabis sativa) er en type indisk hamp, og den brukes til å framstille både hasj og marihuana. Men planten er også en nyttevekst, og er historisk blitt brukt i både tauverk og tekstiler.

Vil legalisere

Cannabis er også i bruk som medisin, og i dag er det særlig denne virkningen som trekkes fram blant dem som ønsker å legalisere bruken.

I tog for lovlig marihuana: - Den eneste medisinen som har hjulpet meg

Kristian Nyvoll sier cannabis-plantene i Botanisk hage uansett nytte ikke får noe langvarig liv.

- Nei, det er ikke noe vi skal ha i hagen, bekrefter Nyvoll, som regner med at plantene ville dødd temmelig raskt selv om de ikke hadde blitt oppdaget med det samme.

- Med de temperaturene vi har i Tromsø, ville det nok ikke hatt noe for seg å dyrke hamp utendørs.

Artikkeltags