Gå til sidens hovedinnhold

Har samene en egen atmosfære?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er grunn å spørre om samene har en egen atmosfære.

Spørsmålet bør stilles etter at det har vært flere opphissede uttalelser på sosiale medier i og omkring samiske anliggender. Reinen for eksempel, har egen evne til å opphisse stemninger i Norge. Ulven og andre rovdyr det samme.

Verken samer eller andre er i slekt med rovdyrene, men likevel blir noen så opphisset at de truer med å skyte samene. Jeg skulle gjerne ha opplevd at de fleste i Norge ville være så samevennlige at de lot slike uttalelser være usagt. Derfor ble jeg så glad at lederen i Norske reindriftssamers landsforbund meldte flere slike saker for behandling i rettssystemet. Håper på at anmeldelsen kommer til å gi en bedre hverdag for samer og reindriftssamene en bedre hverdag, og ikke minst styrket psykisk utholdenhet m.h.t. drapstruslene.
I lokalpolitikken på kommunenivå legger man også merke til at samers ønsker og forslag ikke blir redelig behandlet.

Lokalisering av legekontorene og legeansettelsene som er blitt erfart i min hjemkommune Hábmer/Hamarøy, etter min mening var særlig guffent, der en samiskspråklig lege ble utmanøvrert i ansettelsesprosessen.
Jeg har også lagt merke til at samiske forhold er fraværende i den folkelige debatten i saken om fjelloven også skal gjelde på statens grunn i de samiske kjerneområdene.

Derfor synes jeg at saker med samiske interesser bør få behørig behandling. Håpet er da også at den nye lovbestemmelsen om konsultasjoner på kommune- og fylkeskommunale nivå i Sameloven, kan tilrettelegge og forbedre saksgangen også i Hábmera suohkan/Hamarøy kommune.

Kommentarer til denne saken