- Har du vurdert selvmord? spurte kona mi

Børre Arntzen og kona Anne Marie Bjørgeengen. Børre har vært åpen om at han har slitt med depresjon, og ønsker å fortelle at det alltid er hjelp å få.

Børre Arntzen og kona Anne Marie Bjørgeengen. Børre har vært åpen om at han har slitt med depresjon, og ønsker å fortelle at det alltid er hjelp å få. Foto:

DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.- Har du vurdert selvmord? spurte kona mi.

8. mars fant jeg meg selv i det dypeste mørke, et mørke jeg aldri hadde vært i nærheten av før, et mørke så altoppslukende og så skummelt at jeg fikk fysiske smerter. Et mørke så stort at alt fikk plass der inne, men ingenting kunne berges. Jeg var ferdig. Alt var ferdig.

Dagen etterpå fikk jeg profesjonell hjelp. Siden fikk jeg enda mer hjelp. Jeg skal allerede her røpe hovedhensikten med denne teksten: Fortelle deg at det alltid er hjelp å få.

Uansett hvor ille og totalt mørket ditt fortoner seg, det finnes hjelp å få. Slett ikke bare profesjonelt, men også der.

Det. Finnes. Hjelp. Å. Få.

Men jeg har flere meldinger å komme med:

Enorm forskjell på deppa og depresjon

Møte med depresjon var også et møte med meg selv. Jeg har vært forskånet for plager på det nivået som kom så brutalt over meg denne marsdagen. Men det hadde ikke fått meg fra av og til å tenke at det å være deppa må man kunne jobbe seg kjapt ut av.

Forskjellen på å være deppa og deprimert er enorm. Du har ikke depresjon om du er trist eller lei deg. Det kan være ille nok å ha det kjipt, men lysår unna depresjon.

Jeg valgte å være åpen med omgivelsene mine om at jeg sleit med depresjon. Det ga meg noen flotte oppturer. Jeg ble betrodd mange tanker av folk som har vært gjennom akkurat det samme som meg. Forløpene var kanskje ikke identiske, men likevel med flerfoldige likhetstrekk. Jeg oppdaget at jeg slett ikke var noe unikt tilfelle, men at folk i alle lag og posisjoner har vært gjennom historier lik min, sterke folk.

Åpenheten hjalp meg, og jeg tør derfor anbefale andre det samme. Ta gjerne kontakt med meg.

Børre Arntzen har vært åpen om sine psykiske plager.

Børre Arntzen har vært åpen om sine psykiske plager. Foto:

Fortsatt tabu

Samtidig som jeg ble overrasket over hvor mange som har følt depresjon på kroppen, enten ved å få diagnosen selv eller å ha noen med depresjon nært seg, fikk jeg flere ganger bekreftet at det fortsatt er mye tabu rundt depresjon spesielt og psykiske utfordringer generelt.

I flere sosiale sammenhenger, hvor samtlige var klar over min sykdom, ble ikke depresjon eller min situasjon nevnt med et eneste ord. Hadde jeg nylig vært gjennom en hjerteoperasjon, er jeg sikker på at spørsmålene ville ha haglet. For all del, dette er en bagatell, men bekrefter dessverre at vi selv i dag synes det er trøblete å snakke om psykisk helse.

Noen få dager før vi markerer Verdensdagen for psykisk helse, ble Statsbudsjettet for 2021 lagt fram. Dette budsjettet, i likhet med sannsynligvis alle statsbudsjettene de siste 100 årene, løfter ikke psykisk helse i nærheten av hva behovet tilsier. Fortsatt er det blålys og kirurgi som prioriteres.

Vi har politikere som prater varmt om betydningen av at psykisk helse får mer penger, men de har ikke gjennomslagskraft. Du skal være tøff i politikeransiktet ditt når du møter Mads Gilbert og alle flinke talsmenn og -kvinner som jobber for akuttmedisinen og de andre «høystatus-delene» av norsk helsevesen. Det er åpenbare argumenter, også økonomiske, for at Norge som nasjon vil styrke seg betraktelig med et sterkere psykisk helsevesen.

Heldige meg

Tilbake til starten: Jeg er så heldig at kona mi tør spørre, jeg har fantastiske støttespillere i henne og mine barn, og jeg har kolleger som gjør veien tilbake til full peising mye, mye lettere enn om jeg hadde stått alene her.

Temaet for årets Verdensdag for psykisk helse er «Spør mer». Å gi folkene rundt deg oppmerksomhet kan gjøre en forskjell, ha en positiv effekt, i de mest kritiske tilfellene redde et liv.

Spør gjerne folk om hvordan det går, og vis interesse. Men enda viktigere: Dersom du har den minste mistanke om at noen er deprimert, spør: - Har du vurdert selvmord?

Børre Arntzen takker kona Anne Marie Bjørgeengen og familien for støtten.

Børre Arntzen takker kona Anne Marie Bjørgeengen og familien for støtten. Foto:

Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10. oktober hvert år, for å fremme økt bevissthet om psykisk helse i hele verden. Over 150 land markerer dagen.

Dagen skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Målet med markeringen er å gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske. Temaet for 2020 er «spør mer».

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Psykiske lidelser blant unge jenter har de siste 5 årene økt med 40 % ifølge FHI, hvor angst og depresjon er mest vanlig. Ungdata-undersøkelsen fra 2017 viser at unge opplever et større press og mer stress på skolen og ellers i livet.

De siste årene har det vært en økning av antall selvmord i Norge. I 2014 var det 551 mennesker som ok sitt eget liv. I 2018 var tallet 674. Av disse var 472 menn og 202 kvinner.

Her kan du få hjelp:

– Akutt selvmordsfare? Ring 113 når det er akutt og står om liv.

– Ring legevakt på tlf. 116117 for rask hjelp.

– SOS-Chat - Mange synes det er lettere å chatte enn å snakke i telefonen om selvmordstanker. Åpent fra 1830 - 2230 på hverdager og 0130 på fredager.

– Ungdomstelefonen, tlf. 400 00 777.

– Alarmtelefonen for barn og unge – tlf. 116111

– Mental helse, Hjelpetelefonen – tlf. 116123

– Mental helse, sidetmedord.no

Kilde: Verdensdagen for psykisk helse, Folkehelseinstituttet, Rådet for psykisk helse


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken