Nettavisen: I mars la «Norges Tøffeste» og «Farmen-vinner» Isak Dreyer (27) fra Bodø ut på en tre måneders-ekspedisjon til Grønland. Hva turen har gått ut på er imidlertid ukjent, men Dreyer har selv delt et par bilder fra turen på sin egen Instagram-konto.

Spesielt Dreyers siste innlegg, som han delte på Norges nasjonaldag, har fått dyrevernforkjempere i kommentarfeltet til å reagere. Og de får også støtte av dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Bildet viser Dreyer sittende over et hull på isen med en lang og skarp våpengjenstand, som ligner et spyd. Det er tydelige spor av blod, og Dreyer skriver selv under innlegget av han jaktet sel til 17. mai-frokosten.

«Driver med å jobbe med å få opp 17. mai-frokosten. Er ikke alltid man velger sin skjebne, det tenker sikkert selen også», skriver han under innlegget.

Mener det er dyremishandling

Flere brukere i kommentarfeltet påpeker at bildene Dreyer deler på Instagram viser tydelig dyremishandling og dyreplageri.

En bruker skriver blant annet:

«Ekte mannfolk driver ikke med dyreplageri. Du skuffer», skriver en bruker under innlegget til Dreyer.

Videre skriver to andre:

«Unnskyld meg, men hva søren er dette!? Å skryte av dyremishandling burde alle være for gode for. Det er så langt ifra macho som det går an».

«Ikke kult å fronte dyremishandling»

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Dreyer i denne saken, men har ikke lykkes.

Til Dagbladet skriver Dreyer imidlertid følgende i en tekstmelding:

«Verden er en forferdelig plass! Men det er nå her vi lever. Hadde jeg valgt ville jeg heller vært selen enn jegeren».

Ulovlig

Også eksperter reagerer på bildene Dreyer deler. Siri Martinsen i NOAH reagerer sterkt på Dreyers bilder fra ekspedisjonen, og støtter flere av kommentarene som tilsier at dette er ren dyremishandling. Dessuten hevder hun at det er klare regler for hva som er lov når det kommer til jakt på sel.

I Norge er det forbudt å drepe sel med spyd, og NOAH har derfor anmeldt saken. Det er noe uklarhet rundt hvorvidt Dreyer har brukt spyd på seler i Norge eller på Grønland, men NOAH hevder han promoterer en ulovlig metode overfor et norsk publikum.

– I Norge skal det ved hobby-jakt på sel kun brukes en bestemt type skytevåpen. Det er også forbudt å bruke spyd på seler på Grønland, og folk som driver troféjakt - som dette er - skal dessuten være i følge med en godkjent jaktarrangør, sier veterinær og leder i NOAH for dyrs rettigheter, sier Siri Martinsen.

Videre legger hun til:

– Dersom spyd er brukt ulovlig på seler på Grønland av en nordmann, kan det bli vanskelig for norsk politi å forfølge saken - men da kan den overføres til politiet på Grønland.

Ifølge Martinsen er det lov til å bruke hakapik, som er et hakkeformet jaktvåpen brukt i selfangst og -jakt, men kun under kommersiell jakt. I dette tilfellet driver Dreyer tilsynelatende med hobby-jakt. Hun forteller også at våpenet Dreyer bruker her heller ikke er en hakapik, men et spyd.

Hun forteller at slaktingen på denne måten påfører dyret mye smerte.

Dreyer har imidlertid ikke bekreftet at han har drept en sel, men skriver selv under innlegget av blodig snø at han jakter sel til frokost.

Fullstendig latterlig

Dyrevernsforkjemperen har ingen tro på at dette er nødvendig mat for å overleve den lange turen. Ifølge henne er dette ren promosjon av egne sosiale medier.

– Det er fullstendig latterlig å hevde at dreping av sel er «nødvendig» for influenseres mat. Dette er hobbyjakt for promotering av egen Instagram-konto. Dersom det er på Grønland vil det gå under lovverk for troféjakt.

– Hvis man vil spise bærekraftig bør man spise plantebasert - ikke dra på troféjakt og forstyrre ville dyr i deres habitater. Is-avhengige seler er blant de som nå trues av klimaendringer, og all forstyrrelse av dem er negativt, sier hun.

Dreyer har i skrivende stund 105 000 følgere på Instagram, og Martinsen hevder at bildene han fremmer gjør ham til et dårlig forbilde.

– Det at han legger ut ulovlig avliving av dyr, forteller at han ikke er opptatt av å følge loven i forhold til dyr - eller at han gjør dette av uvitenhet. Det å promotere hobby-jakt er sterkt problematisk - å promotere ulovlige jaktformer er uakseptabelt.

Videre legger hun til:

– Ville dyr kan føle smerte, og promotering av egen kjendis-status er selvsagt ingen grunn til å påføre dem lidelse. Dessuten er vi midt i naturkrisen - det blir stadig færre ville dyr, og seler er en særlig utsatt dyregruppe, avslutter hun.