Håper å lage armbånd verdt minst 60.000 kroner i helga til minne om Caroline (48)

Artikkelen er over 1 år gammel

Over 30 personer brukt deler av lørdagen på å lage armbånd med «Fuck cancer» i Bjerkvikhallen. Målet er å få inn minst 60.000 kroner denne helgen.

DEL

Det hele startet da Caroline Johansen (48) fikk brystkreft med spredning. Venner ønsket å gjøre noe sammen med henne, og da kom ideen om å bli med på å lage armbånd med «Fuck cancer». Armbåndene lages av frivillige og selges deretter på nett av Ung Kreft.

Kreft skaper følelser det er vanskelig å sette ord på, og for mange er uttrykket «Fuck cancer» det nærmeste man kommer.

Pengene som kommer inn på dugnadsjobben går til forsking og unge med kreft.

Døde før første dugnadshelg

Johansen var med på å planlegge den første dugnadshelgen, men hun døde 12. november i fjor. Det var dessverre rett før arrangementet. Vennene valgte likevel å ha dugnadshelgen.

Denne helgen arrangerer vennene, samboeren og datteren en dugnadshelg for tredje gang. Denne gangen i Bjerkvikhallen.

–Vi hadde den første dugnadshelgen på UNN Narvik. Andre gang var vi på Grand hotell i Narvik, og nå er vi i Bjerkvik. Vi får låne lokalene gratis. Uten det, hadde ikke dette vært mulig, sier Marit Rønning Birkely.

Hun er en av venninnene som tok initiativ til prosjektet.

Les også: De mistet samboeren og venninna. Da var det godt å kunne gjøre noe

En helg med mening

Materialet til armbåndene får de fra Ung kreft. Armbåndene skal lages etter faste maler. De som er helt sort er for eksempel for føflekk-kreft. Armbåndene er i tre størrelser, 17, 18 og 19 centimeter. Alle armbåndene lages på dugnad. Når armbåndene er ferdig sendes de til Ung kreft, som selger de på sine nettsider.

Foto:

For venninnene Marit Rønning Birkely, Barbro Husjord og Grethe Normark føles det godt å bidra. De synes det er sosialt og koselig.

– Alle vi i komiteen har hatt kreft nært innpå oss, og det blir delt mange historier rundt bordene, forteller de.

– Dette er arbeid og en helg med mening. På denne måten kan vi bidra med penger, og vi er med på å gjøre en forskjell, sier Marit Rønning Birkely.

Mål om 300.000 kroner – og du kan bidra

De to første helgene laget dugnadsgjengen armbånd til en verdi av 240.000 kroner. Målet denne helgen er å lage armbånd for minst 60.000 kroner. Da har de i så fall samlet inn til sammen 300.000 kroner. Det betyr salg av 3000 armbånd.

Foto:

– Vi har vært over 30 som har bidratt lørdag, og vi håper at mange kommer og bidrar søndag. Vi trenger din hjelp. Alle som bidrar får et armbånd. Vi har også fått sponset frukt, kaker, kaffe og godteri. Det får alle som bidrar, forteller de.

De som bidrar velger selv hvor lenge de er med. Barbro Husjord har laget en egen gruppe for aksjonen på Facebook.

Arrangørene har som mål at dugnadshelgene skal bli arrangert årlig.

– Nå begynner vi å få god rutine, og det er ikke så mye jobb å organisere dette. Næringslivet stiller også opp, og da er det lett å gjøre dette, sier de.

Foto:

Hva tror dere Caroline hadde sagt om hun hadde visst hva dere har gjort?

– Hun hadde vært stolt av oss, og glad for at vi fortsatte jobben slik at flere kan få hjelp, sier Marit, Barbro og Grethe.

Familien er glad for hjelpen

Samboeren til Caroline Johansen, Tommy Edvardsen, og datteren Maja Edvardsen (5), er glad for at vennene stiller opp på denne måten. Det betyr mye. De er begge med i komiteen som arrangerer dugnaden.

– De gjør dette for å minne mamma, og jeg hjelper til med å perle, forteller Maja.

Foto:

Hun har også ansvar for å dele ut godteri til de som lager armbåndene, og det gleder hun seg veldig til.

Også Tommy er med på å lage armbånd.

– Det er koselig å gjøre noe som skaper verdi. Det er imponerende at det blir så mye penger av armbåndene, synes han.

Med for første gang

Tre av de som bidro lørdag er Marit Solberg Rustad, Gunnhild Storø og Tone Westgård Rustad. Alle tre bor i Bjerkvik, og har mistet familiemedlemmer og kjenner folk som er rammet av kreft.

Foto:

– Dette er arbeid med mening, og det sosialt og trivelig. Vi kan like gjerne sitte her og gjøre dette, som å sitte på kafe og prate, mener de.

De tre kom litt før 12, og da Fremover var innom hadde de laget litt over 40 armbånd.

Armbåndene

Ideen til armbåndene kom fra en kreativ dame som heter Unni Killi. Hun tok et privat initiativ til å begynne å lage armbåndene, og arrangerte den første dugnaden. Inntektene har gått uavkortet til kreftsaken. I dag går pengene til kreftforskning og til å støtte unge kreftrammede. Koseptet og slagordet «Fuck cancer» har grobunn i flere land. Begrepet ble første gang brukt under en innsamling til kreftsaken i Canada.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken