I fjor var Kirkens Bymisjon mottaker for tv-aksjonen. I år er det CARE som får pengene til sitt arbeid.

En organisasjon som kanskje ikke alle kjenner like godt.

Men med historisk tilknytning til Norge. Og kanskje spesielt til vår landsdel.

– De har hjulpet oss en gang. CARE ble stiftet i 1945 for å hjelpe europeerne etter krigen – og Nord-Norge var mottakere av de første amerikapakkene, sier fylkesaksjonsleder Hanne Myrvang.

Utvider driften

Nå overtar hun på sett og vis stafettpinnen fra Sissel Qvam og Inger Johanne Lindahl. Etter fjorårets aksjon har Kirkens Bymisjon i Nordland fått om lag ti millioner kroner mer til sitt arbeid i fylket.

– Vi er i ferd med å åpne avdeling i Mosjøen, og neste år står Mo i Rana for tur. I Bodø er Skattkammeret på Mørkved bygget opp på midler fra tv-aksjonen i fjor, kan duoen fortelle.

Det skal gjennom utlån av utstyr til fritidsaktivitet og samarbeid med for eksempel idrettslag bidra til å integrere familier som kanskje ellers ikke hadde greid det i fritidsaktivitet eller hobby.

400.000 kvinner

– Jeg synes det er stas å se alt de har fått til med midlene. Særlig lokalt. Nå oppfordrer vi Nordland til å vise like stor raushet og like stort engasjement som i fjor, sier Myrvang.

Årets aksjon bærer tittelen «Nå er det hennes tur» – og går til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Tv-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

CARE og tv-aksjonen

CARE er en global bistandsorganisasjon som jobber for å redde liv, bekjempe fattigdom og oppnå sosial rettferdighet.

Ved hjelp av årets tv-aksjon skal organisasjonen gi minst 400 000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet.

Når kvinner får disse mulighetene gir det ringvirkninger for 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land, ifølge CARE, som formulerer det slik: «Kvinner gir tilbake til familien og lokalsamfunnet. Likestilling er ikke bare viktig for kvinnen selv, men også for å redusere fattigdom lokalt og nasjonalt.»

​TV-aksjonsmidlene går til CAREs arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

– Utfordringen deres er at de ikke har det lokalapparatet vi har. Men det er utrolig viktig å støtte opp om årets aksjon, understreker Qvam.

Care er valgt av en god grunn, poengterer Myrvang.

– Vi skal hjelpe over 400.000 kvinner i sårbare områder.

La folk bli kjent

– Vi var en mottakerorganisasjon, prisgitt at fylkets apparat fungerte. Nå er det Hannes jobb å få det til å fungere. At frivillige i alle kommuner stiller opp og gjør jobben, sier Lindahl.

Les også

Hanne (47) skal lede hele fylket: – Min største oppgave blir å holde i alle trådene. Jeg skal ha kontroll på 44 kommuner.

Men tv-aksjonen har en lang tradisjon, og en meget sterk posisjon, poengteres det.

– Selg budskapet, engasjer næringslivet og engasjer skolene. La folk bli kjent med organisasjonen, råder Qvam.

Det akter Myrvang å gjøre.

Årets aksjon går av stabelen søndag 20. oktober.