Anker Bergli kan være i ferd med å realisere et mat-eventyr av de sjeldne i Bjærangsfjord i søndre Meløy.

Gjennom selskapet Polarfisk AS har han fått tillatelse av departementet til å importere rogn av stør, til sitt planlagte oppdrettsanlegg på land.

- Kan bli stort

Planen er å produsere en av verdens mest eksklusive delikatesser - russisk kaviar. Med hele verden som marked.

- Dette kan bli stort. Vi har planer om å bygge et anlegg på opptil 15.000 kvadratmeter i gulvflate. Når vi er i full drift, skal vi kunne produsere ti tonn kaviar i året. Når vi vet at gjennomsnittsprisen er 12.000 kroner per kilo, blir det fort summer av det, sier Anker Bergli til an.no.

Kjapt regnet er inntektspotensialet 120 millioner kroner i året, bare på kaviar. I tillegg vil bedriften levere kjøtt fra stør til eksklusive retter.

Først i landet

Polarfisk er ifølge Bergli det første selskapet i Norge som har fått oppdrettskonsesjon for stør. Etter først å ha fått avslag, fikk selskapet i forrige uke også tillatelse til å importere rogn fra stør.

Når denne rogna klekkes, kan eventyret starte i Meløy. Han startet jobben med å søke konsesjon i 2010. Den første smaken av kaviar fra Bjærangsfjorden kan tidligst komme på markedet i 2018 eller 2019.

Mangelvare

Bergli ser for seg at prisene vil holde seg høye i årene som kommer.

- Det er et kjempestort marked, og det er begrenset tilgang på varene. Det har vært overfiske etter vill stør, og mange av stedene hvor den naturlig har oppholdt seg, er blitt ødelagt. Så det er blitt en mangelvare.

- Hvordan egner støren seg for oppdrett?

- Den egner seg meget godt. Det er prøvd andre steder, med stort hell, sier Anker Bergli.