Han er Årets nordlending

Artikkelen er over 6 år gammel

Se video - klikk i ruta ovenfor!

DEL

Årets nordlending 2014: Erlend Elias Bragstad er av Avisa Nordland og NRK Nordland kåret til Årets nordlending 2014.

- Jeg er veldig rørt og takknemlig, og hadde ikke sett at dette skulle skje, sa Bragstad da han mottok prisen fra juryen.

Årets jury har bestått av fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe, distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Netthets og jantelov

Interessen rundt kåringen av «Årets nordlending» har i år vært større enn noen sinne. Det kom inn forslag på 143 kandidater, mot 118 i fjor. I år kom det inn 3656 stemmer og begrunnelser. Det er også ny rekord. Årets vinner var den som til slutt fikk desidert flest stemmer.

– Han har trosset netthets og jantelov. Han inspirerer unge mennesker til å ha tro på seg selv og til å gjøre drømmen til levebrød, skriver juryen i sin begrunnelse.

- Hans fargerike personlighet og levende engasjement i tv-ruta har gjort han til en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord over hele landet. Som åpen homofil har han engasjert seg for å hjelpe andre samiske homofile. Han har også vært med på å arrangere samiske moteuker. I den spirende samiske motebransjen er han entusiastisk ambassadør for samisk design og er med på å løfte frem den samiske kulturen gjennom sin stylistjobb, skriver juryen.

Les hele begrunnelsen nederst i artikkelen.

En som har stemt på Erlend Elias Bragstad skriver følgende:

«Han er en synlig person som i regi av sin samiske bakgrunn og åpenhet omkring sin homofile legning, kan være et forbilde for unge mennesker såvel for eldre personer som er i samme situasjon, enten eller.»

En annen omtaler Bragstad som en sprudlende inspirator for mange samer: «Fortsatt er det mange som ikke vil vedkjenne seg sin identitet. Erlend Elias-effekten er at når en kjent stylist tør å vise seg som same, så tør vi og.»

Trodde det var tull

– Jeg er glad i Nord-Norge, og er stolt av den jeg er, sier Erlend Elias Bragstad (32).

AN møter ham til frokost på Thon hotell, noen timer før han skal kåres til Årets nordlending 2014 i NRK Nordlands lokaler. På tallerkenen ligger en brødskive med smør og syltetøy, og en vaffel med brunost.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde vunnet trodde jeg at de tullet. Det var så mange sterke kandidater, jeg hadde egentlig slått det fra meg. Jeg tror det er enklere å se hva andre har fått til, sier Bragstad, og legger til:

– Mamma begynte å gråte da jeg fortalte det. Hun sa: «Nu bi du hengt på veggen ilamme han Halvdan Sivertsen!»

Åpenhet

Han har ikke fått til så rent lite selv, tysfjerdingen.

Juryen trekker fram hans åpenhet rundt egen legning, hans framsnakking av Nord-Norge, hans engasjement for å hjelpe andre samiske homofile, og hans entusiasme for samisk design og kultur i sin begrunnelse.

Sistnevnte har ikke alltid vært en selvfølge. Bragstad visste nemlig ikke om sine samiske røtter før han var voksen.

– Ingen snakket om det hjemme. Bestefar var gjennom fornorskningsprosessen, og gjemte kommagene  sine (samiske sko, journ. anm.) i potetkjelleren så de ikke skulle bli funnet. Slik var det da, og slik er det dessverre litt ennå.

Han fikk kofte som 30-åring.

– Da jeg kledde den på meg for første gang, var det som en transformasjon. Plutselig falt bitene på plass - jeg var hjemme.

En plikt

Bragstad er initiativtakeren bak en ny støttegruppe for samiske homofile som er under etablering i samarbeid med Sametinget.

–  Jeg får tilbakemeldinger fra både samiske menn og kvinner og folk ellers, som sliter med å komme ut. Jeg lurer på hvorfor i all verden ingen har tatt tak i dette før? Når jeg ser problemet føler jeg det som en plikt å gjøre det jeg kan for å gjøre noe med det.

32-åringen tror det er vanskeligere for mennesker med samisk bakgrunn å stå fram som homofil.

– Jeg sitter ikke med noe fasitsvar, men jeg tror de tradisjonelle kjønnsrollene står sterkere i samiske miljøer enn ellers. Grunnen til at jeg har lyst til å jobbe for homofile, er at alle ikke trenger å flytte til Oslo. Mange homofile kommer fra småplasser, og man burde ikke trenge å reise til Oslo for å bli sett og akseptert som man er. Vi har jo kjempeflott natur her i nord!

Brevvekslet med dronning Sonja

Bragstad har aldri vært rett for å stikke seg fram.

Da dronning Sonja besøkte Tysfjord i 1992, plukket 10 år gamle Erlend Elias vekk logoen fra en Arbeiderparti-rose, banet seg fram i folkemengden og overrakte blomsten til dronningen.

– Etterpå satte hun seg ned bare for å prate med meg. Vi brevvekslet en stund etterpå. Drømmen min er å dra og drikke te med henne, sier han og ler sin karakteristiske latter.

Han vokste opp på Storjord, med lærerpappa og Sametinget-mamma. Storesøster Hanne er tre år eldre, mens attpåklatten Erik nylig fylte 18.

– Erlend likte skuespill da han var liten. Han likte å opptre - da som nå, sier mamma Ann Irene Sæter med et lurt blikk.

Bragstad nikker.

– Jeg var med i pensjonistforeningen sammen med bestefar da jeg var fem-seks-sju-åtte år gammel. Jeg fikk lov til å være med på turer, og var guide i bussen. Det har jeg glede av nå. Jeg kommuniserer like godt med noen på 10 som noen på 80.

Show i Nord-Norge

32-åringen mener fortsatt at pensjonist er verdens beste «yrke». Men før den tid kommer har Bragstad mye han ønsker å utrette.

– Jeg har lyst til å fortsette å jobbe med støtteorganisasjonen for samiske homofile i 2015. Ellers samarbeider jeg med Guri Schanke om et show, som vi ønsker å gjøre en Nord Norge-turné med til neste år. Det skal bli et varmt og lunt show, der publikum føler at de koser seg.

Bragstad blir stille et øyeblikk, før han lener seg fram over bordet:

– 2015 blir et helvetes bra år.

Årets nordlending 2014

Erlend Elias Bragstad er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets Nordlending 2014».

En enstemmig jury begrunner sin avgjørelse slik:

Erlend Elias Bragstad fra Storjord i Tysfjord har virkelig markert seg det siste året. Han har hatt sin egen tv-serie - «Erlend Elias søker lykken» - på DagbladTV og deltatt i serien «Typen til» på NRK. Hans fargerike personlighet og levende engasjement i tv-ruta har gjort han til en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord over hele landet. Som åpen homofil har han engasjert seg for å hjelpe andre samiske homofile. Han har også vært med på å arrangere samiske moteuker. I den spirende samiske motebransjen er han entusiastisk ambassadør for samisk design og er med på å løfte frem den samiske kulturen gjennom sin stylistjobb.

2014 har definitivt vært året da Erlend Elias Bragstad tok steget inn i den norske offentlighet og ble rikskjendis.

Erlend Elias har hatt en bemerkelsesverdig karriere. 32-åringen har allerede brutt mange tabuer i sitt unge liv. Det er på ingen måte gitt at en ung lulesame fra Tysfjord skal bli en kjent og veletablert stylist, make up-artist, konferansier og foredragsholder med base i Oslo og verden som arbeidsplass. Som stylist har han jobbet med de fleste norske kjendisene og mange utenlandske, deriblant Amy Winehouse og tv-kokken Nigella Lawson. Han har også vært moteredaktør i et livsstilsmagasin. Hans show og foredrag er blitt populære i hele Skandinavia, enten de handler om sminke eller om å inspirere grundere til å gjøre egen drøm til egen lønn.

 Å stå åpent fram som homofil same er ikke lett. Det er dokumentert at samiske lesbiske og homofile møter større utfordringer i små samfunn hvor religion står sterkt. Og hvor homofili gjerne betraktes som synd og sykdom. Det finnes mange historier om samiske homofile som har opplevd ekskludering og trakassering i sitt hjemmemiljø og som derfor har reist derfra.

Erlend Elias har ikke bare vært modig og åpen om egen legning. Han har også åpnet dører ut av skapet for andre unge samer. Han har engasjert seg aktivt for å etablere samtalegrupper og støtteordninger for samiske homofile og deres nærmeste. Erlend Elias har også tatt initiativet til dialog med Sametinget for å starte et målrettet arbeid for å ufarliggjøre homofili.

Erlend Elias er ærlig, byr på seg selv, framsnakker Nord-Norge på Tysfjord-dialekt og krydrer gjerne med litt nordnorsk bannskap. Han er stolt same, stylist, underholder, skuespiller og nordlending.

Hans viktigste budskap har han formulert slik:

- Det viktigste i livet er å være deg selv. Jeg har bestemt meg for ikke å prøve å være som noen andre. Jeg flirer så høyt jeg vil. Å ta seg nær av ting gjør jeg ikke lenger. Jeg vet at jeg av og til ser ut som et juletre, men jeg elsker det. Er det noe du liker, så gå for det. Det håper jeg at jeg har klart å formidle, har han uttalt.

Det har du klart, Erlend Elias!

Du har trosset netthets og jantelov. Du inspirerer unge mennesker til å ha tro på seg selv – og til å gjøre drømmen til levebrød. Du alminneliggjør det å være homofil og same. Du bryter ned fordommer mellom samisk og norsk identitet. Du vedkjenner deg din egen identitet. Du snakker varmt om den. Du utfordrer den.

Du er et levende og engasjert forbilde.  Du er en moderne samisk identitetsbærer og veiviser. 

Det mener også de mange som har stemt på deg. Her er noen av lesernes begrunnelser:

• Han er en sprudlende inspirator for mange samer. Fortsatt er det mange som ikke vil vedkjenne seg sin identitet.

• En synlig person som i regi av sin samiske bakgrunn og åpenhet omkring sin homofile legning er et forbilde for både unge og eldre personer i samme situasjon.

• Gjør en god jobb med å vise at det finnes mangfold blant samer. Dette styrker både samisk ungdom og gir den norske befolkninga et mer nyansert bilde av det samiske.

• Han har bevist for alle, spesielt de fra små bygder, at det er mulig å nå langt her i verden bare man er dedikert og ydmyk.

• Erlend Elias har promotert Nordland og Nordlands urbefolkning på en positiv og naturlig måte.

• Han er en brobygger innad i det samiske samfunnet gjennom sitt samarbeid med andre samiske designere og moteskapere.

• En fargeklatt som fremmer forståelse, kjærlighet og medmenneskelighet.

• Han er rett og slett seg selv 100 prosent, noe alle burde være!

• Han sprer glede og har at hjerte av gull.

• Han er Nord-Norges flotteste og fremste ambassadør.

• Han e berre dritkul!

• Han er prototypen på en urbanisert nordlending: En feminin type som kan overgå enhver lofotfisker i godt bannskap!

I statuttene for kåringen av «Årets Nordlending» heter det at: «Årets Nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje».

Juryen understreker at Erlend Elias Bragstad tilfredsstiller alle deler av kriteriene.

Årets jury har bestått av fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe, distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Interessen rundt kåringen av «Årets nordlending» har i år vært større enn noen sinne. Det kom inn forslag på 143 kandidater, mot 118 i fjor.

I år kom det inn 3656 stemmer og begrunnelser. Det er også ny rekord.

Årets vinner var den som til slutt fikk desidert flest stemmer.

Folket og juryen er samstemt:

Årets Nordlending 2014 er Erlend Elias Bragstad.

Kommentarer til denne saken