De offisielle gratulasjonene sto i kø da Bodø ble utnevnt til Europeisk kulturhovedstad forrige onsdag. Vel så viktig er den store begeistringen fra hele Nordland og Nord-Norge. Det var nesten rørende å se at VM-byen Narvik hadde kjøpt helsides annonse for å gratulere Bodø. Fra Tromsø kom det ikke bare gratulasjoner av det uforpliktende slaget. Det ble utstedt kontantstøtte på 50 millioner kroner fra Sparebanken med hovedkontor i ishavsbyen. Fra før har Bodø Energi stilt 24 millioner til rådighet.

Kulturminister Trine Skei Grande tok altså fullstendig feil da hun slaktet søknaden fra Bodø og mente det ikke var mulig å hente inn 100 millioner kroner fra næringslivet. Den sterke støtten fra landsdelen forteller at prosjektledelsen i Bodø har gjort en god forankringsjobb underveis i søknadsløpet. Skei Grandes splitt og hersk-utspill slo feil. Den bidro tvertimot til at en hel landsdel slo ring rundt Bodø.

Den unisone applausen fra hele Nord-Norge forplikter. Bodø har så langt lyktes med å formidle at det ikke bare er historien om Bodø som skal fortelles. Bodø må og skal være hele Nord-Norges utstillingsvindu for Europa og verden i 2024.

Fra Bodø må historiene om menneskene og kulturen i det arktiske, det samiske, det eksotiske, pakten med naturen, kystkulturen, midnattsola og mørketida fortelles. Vi må vise hvordan vi lever og hva vi lever av. Tusen års tørrfiskhandel med Europa er et av mange eksempler på at tradisjon, kultur og næring er vevd tett sammen. Her ligger det en historisk mulighet for Bodø og Nord-Norge til å spille hverandre enda bedre, slik Tor Lægreid i Arktisk Filharmoni presist sier det.

Ambisjonene må være førende også når ledelsen for prosjektorganisasjonen skal rekrutteres. Det skal letes på øverste hylle, også utenlands, for å finne den rette toppsjefen.

Det er mange og ulike krav som stilles til toppjobben, deriblant dokumentert erfaring fra administrasjon og toppledelse. I et prosjekt som dette er kunnskap og erfaring fra offentlig byråkrati og tett dialog med privat næringsliv viktig. Man må også kunne navigere med presise kunnskaper i et krevende nordnorsk farvann med mange skjær i sjøen. Av disse grunner er jeg skeptisk til å hente inn en utenlandsk toppleder.

Jeg lanserer heller rådmann Rolf Kåre Jensen som en sterk kandidat. Han har ledet Bodø kommune siden 2011 og er 63 år gammel. Jensen har vært med på søknaden hele veien og tilfredsstiller kravene jeg har listet opp. Prosjektet vil være i de beste hender under hans lederskap. Også kunstnerisk ansvarlig for søknaden, Henrik Dagfinrud, bør være en sterk kandidat til en sentral rolle i organisasjonen som skal bygges. Han løftes fram i alle leire for den sterke jobben han har utført.