Marthe-Pia (31) lider av kronisk utmattelse, men har funnet en kur som hjelper

Musikk: Marthe-Pia får et bedre liv av å holde på med musikk, inkludert det å spille bass. – Det viktigste for meg er å ha glede av musikken og å få utløp for følelser som kanskje ikke passer helt inn i hverdagen, sier hun. En dag håper hun også å kunne spille konserter. Foto: Privat

Musikk: Marthe-Pia får et bedre liv av å holde på med musikk, inkludert det å spille bass. – Det viktigste for meg er å ha glede av musikken og å få utløp for følelser som kanskje ikke passer helt inn i hverdagen, sier hun. En dag håper hun også å kunne spille konserter. Foto: Privat

Musikken gir ikke bare Marthe-Pia (31) mye glede. Den bidrar også til å gjøre henne friskere.

DEL

De siste årene har 31-åringen med røtter i Trøndelag og Hamarøy fått stadig flere følgere på musikken sin som hun legger ut på svenske Soundcloud og Facebook.

Det gleder henne. Enda viktigere er den helsebringende effekten musikken har på henne.

Marthe-Pia Steinback lider nemlig av det kroniske utmattelsessyndromet ME og har vært uføretrygdet i flere år.

– Sykdommen gir meg noen begrensninger. Samtidig er det slik at musikken gir meg så mye glede og energi. Når jeg er sliten og lei tyr jeg gjerne til musikk. For meg er det en måte å bli friskere på. Håpet er at jeg etter hvert skal få mer energi slik at jeg en gang kan komme meg ut i verden og kanskje holde noen konserter, sier hun til Avisa Nordland.

Kjellerstudio

Marthe-Pia og samboeren har nettopp flyttet til Harstad. I kjelleren spiller hun inn musikk ved hjelp av blant annet hjemmestudioprogram, pc, mini-keyboard og mikrofon.

– Lyden er overraskende god, spesielt tatt i betraktning av at jeg ikke er så veldig teknisk anlagt, konstaterer hun fornøyd.

Det aller meste av musikken Marthe-Pia publiserer har hun skrevet selv, mens noe er spilt inn sammen med kameraten og gitaristen Markus Skårnes.

– Nå har samboeren min, Bjørn Inge, og jeg nettopp skrevet en sang sammen og begynt å spille litt, forteller 31-åringen.

Marthe-Pia kan lite om noter, men har ved egen hjelp øvd seg opp til å bli en dyktig pianist. Hun kan også spille en rekke andre instrumenter.

– Akkurat nå holder jeg på å lære å spille fiolin, men jeg liker aller best å synge, smiler hun.

Kreative år

Hun begynte å skrive musikk allerede før hun ble tenåring, men det tok litt tid før hun var klar til å dele den med andre.

– De siste to-tre årene har jeg vært veldig kreativ og spilt inn mye musikk. Foreløpig har jeg holdt meg til Soundcloud og Facebook, men det er mulig at jeg etter hvert også legger ut noe av musikken på Spotify, røper hun.

Marthe-Pia er inspirert av New Age-musikk og trekker fram irske Enya og japanske Kitaro som forbilder. Hun henter som oftest inspirasjon fra sitt eget liv når hun komponerer.

– Jeg pleier å sette meg ned ved pianoet for å finne stemninger og melodier. Ofte hører jeg ord i melodiene som blir til tekster, basert på hvilke følelser melodiene gir meg. Derfor blir alt veldig personlig, men jeg forsøker å skrive tekster som kan bety noe også for andre.

Vil høre mer

– Hvilke tilbakemeldinger får du på det du utgir?

– Noen synes at musikken er litt melankolsk, men de fleste gir uttrykk for at de synes den er fin og behagelig. Mange har lyst til å høre mer, men det aller viktigste er å bruke musikken som terapi for å få ekstra energi til å komme meg gjennom hverdagene. Det holder lenge for meg, sier hun om sin store lidenskap gjennom mange år.

Fakta om ME

* ME (Myalgisk encefalomyelitt/encefalopati), også kjent som CFS (chronic fatigue syndrome).

* Kjennetegnes ved rask utmattelse av sentralnervesystem og muskulatur.

* Utmattelsen kan utløses ved minimal fysisk eller mental aktivitet.

* Pasienten får influensafølelse, energisvikt og generell symptomøkning etter anstrengelse.

* Unormal og langsom restitusjonsperiode. Varighet fra 24 timer til en uke eller flere måneder.

* 70-80 prosent av tilfellene oppstår akutt etter infeksjon.

* Rammer mennesker i alle aldre, kjønn og i alle etniske grupper.

* Klassifiseres i fire grupper, der den alvorligste innebærer at pasienten er fullstendig sengeliggende og avhengig av hjelp til å dekke grunnleggende behov.

* Det finnes i dag ingen medisinsk behandling og helbredende kur.

* Det finnes ingen diagnosespesifikk test, men det finnes flere ulike diagnostiske verktøy.

* Diagnosen er kontroversiell, og flere medisinske fagmiljøer er skeptisk til å anerkjenne den som en «virkelig» sykdom.

* Det er hevdet at ME er et nytt navn på tidligere beskrevne tilstander, og det er uenighet om utløsende årsaker, de fysiologiske endringene som følge av sykdommen og behandling.

Kilde: ME-foreningen, Indremedisineren

Artikkeltags