Gå til sidens hovedinnhold

Halvdan om korona, Glimt og framtida: – Det er ikke meg det er synd i

Han synger om «Veien videre» på sin nye låt. Det blir ikke like lett for alle å komme seg videre.

For abonnenter

– Vi som bor her i nord er midt i paradiset; midt i smørøyet. Det er selvsagt mange som er rammet av pandemien også i Salten, men tenk på hvor bra dette har gått for de fleste av oss, sier Halvdan Sivertsen til AN.

For sin egen del, måtte han avlyse hele den planlagte turneen i fjor høst. Halvdan har så vidt begynt å spille igjen, men bare for et begrenset antall publikummere. Mandag spilte han for hundre i Lillehammer.

– Har du fått kompensasjon for avlyste konserter?

– Det er kommet inn noen penger, men de dekker ikke alt. Jeg lar byrået mitt ta seg av dette. Det er uansett ikke meg det er synd på. Jeg får pensjonen min i posten, ler 71-åringen.

Tøft og vanskelig

Han får vondt i empatihjertet sitt når han tenker på alle innenfor kulturlivet som sliter, og som rett og slett har møtt veggen med økonomiske vansker og med problemer som følge av det.

– Ja. Det verste er at hele kulturbransjen er i krise. Artister, musikere, arrangører og de som steller med lyd og lys. Det er så mange som er rammet.

– Hvordan har du selv kommet deg gjennom krisen og pandemien?

– Etter 70-årsfeiringen i Oslo Spektrum i januar i fjor, hadde jeg tenkt å ta en pause på et halvt år. Så det passet jo godt inn når pandemien kom. Men etter det så ble det ble det jo en radikal forandring for min del også. Det ble litt rart, og det har tatt så lang tid. Men for meg har det gått fint. Jeg har hatt et fint kjæresteliv, venneliv, familie. Det har blitt mange fine turer og hus- og hyttekos.

Nasjonen var ikke forberedt

– Hvordan synes du regjeringen og lokale myndigheter har taklet pandemien?

– Det er lett å være etterpåklok. Regler og retningslinjer har blitt bestemt fort. Det har vært mye å konsentrere seg om. Jeg vet ikke om det er rett å dømme myndighetene, men nasjonen var ikke forberedt på dette, og det må vi lære av. Det er så mye vi ikke vet, sier Halvdan. Og fortsetter:

– Vi har kanskje ikke vært klar og tydelig nok når det gjelder håndteringen. Ikke minst når det gjelder kulturlivet. Når det er sagt, så synes jeg Bodø kommune har vært kjempeflink når det gjelder tiltakene som har blitt satt i verk.

Synes synd på studenter og ungdommer

– Har du fått vaksine?

– Ja. Første dose. Den andre er planlagt stukket inn 21. mai, sier Halvdan Sivertsen, som synes virkelig synd på ungdommene og studentene som har blitt rammet så hardt:

– Det er slike ting som plager meg. Det er så mange som sliter. Det å være student og å være ung handler om å ha det sosialt. For dem er dette så langvarig. Det virker helt sikkert som en evighet. Det er knalltøft for dem.

Halvdan Sivertsen lengter etter en skikkelig gjenåpning der han kan gjøre konserter på festivaler og på større scener. Pandemien har ikke fått ham til å slutte å tenke på hvor flott det er å være konsertartist.

– Jeg håper det blir noen festivaler i sommer. Parken og Bukta står blant annet på programmet. Og i høst tenker vi å gjennomføre konsertene som vi skulle ha gjort i fjor.

Et helt nytt album?

Halvdan har altså en ny single ute nå. Han har et par til liggende som ikke helt er ferdige.

– Kan det bli et helt album etter hvert?

– Vet ikke om jeg orker å lage et helt nytt album. Men vi får se. Mer enn det kan jeg ikke si nå.

Men det Halvdan kan si er at han kommer til å følge superlaget Glimt gjennom våren, sommeren og høsten. Han tyvstartet som publikummer på Aspmyra søndag sammen med 599 andre da Glimt banket Brannn 4–1. Så hva tror han om årets Glimtlag?

– Det var mye som så lovende ut utover i kampen. Jeg er alltid optimist. Det har jeg vært siden 1963, men vi må huske at hele løperrekka fra i fjor er borte. Så det er ikke sikkert det blir gull i år. Men vi så noen fine løp og noen gode samhandlinger som lover godt. Men det er mye å rette på ennå.

Klarte ikke å hisse seg opp

– Hva Tenker du om kritikken Glimt fikk etter sin famøse samling i Spania i vinter?

– Det har blitt veldig stille fra Vålerenga nå, humrer Halvdan, og fortsetter:

– Jeg har ingen forståelse for kritikken. Det handler om klimatiske forhold. Og når det kommer påstander om at dette strider mot fair play, så er dette noe helt annet enn det. Jeg klarte egentlig ikke å hisse meg opp, sier Halvdan Sivertsen, som gleder seg til å følge Glimt inn i sesong, samtidig som han ser fram til til å møte sitt publikum igjen med en lang rekke med konserter rundt omkring i landet.

Kommentarer til denne saken