[Nordlys]: Huskatta Pusur har bursdag i dag. Opptakten holdt på å drive postbudet fra forstanden.
I løpet av noen få dager dumpet det nesten 800 bursdagshilsener i postkassen til Nord-Troms største kjendis, huskatten Pusur i Ringveien i Sørkjosen.
- Noen dager var det ikke plass, og postbudet kom inn med en kasse brev og postkort, forteller matfar Hans Halden.
Han har brukt de siste dagene på å gå gjennom alle hilsenene sammen med Pusur sjøl. Det er alt fra enkle postkort til forseggjorte brev og hilsener. Det lengste brevet til Pusur er på 11 tettskrevne sider. Noen har klippet hårdotter av sine egene katter og lagt det ved slik at Pusur kan sniffe litt på pelsdottene.
- Pusur er litt overveldet. Det er jeg også, sier Halden.
30.000 følgere
Huskatten hans er blitt et verdensfenomen på sosiale medier: 20.000 følger Pusur på Facebook, og 12.000 får daglig oppdateringer via Twitter. De kommer fra hele verden.
- Så langt har han ingen følgere i Nord-Korea, Azerbadjan og Niger, men utenom det er samtlige land i verden representert. Dette har tatt helt av, sier Halden, som sammen med den populære katta sender ut nye oppdateringer om livet i Ringveien i Sørkjosen, nesten hver dag.
- Dersom det går to dager uten en oppdatering, begynner fansen å bli urolig. Går det tre, bryter det ut panikk, og meldingsboksen ryr full av meldinger fra folk som lurer på om noe er galt, sier Halden.
Ble kjendis etter operasjon
Det hele begynte da huskatten Pusur ble syk i 2009.
- Pusur ble opprinnelig adoptert av oss da han var ett år gammel. Han slo seg ikke til ro hos sin første eier, og skulle egentlig bli avlivet. I 2009 ble han alvorlig syk, fikk en svulst i skallen, og var i utgangspunktet dødsdømt. Han overlevde etter en avansert operasjon på dyreklinikken i Tromsdalen. Mange tok kontakt for å høre hvordan det gikk, og jeg fant ut at Pusur burde få sin egen Facebook-side slik at jeg slapp å svare på alle meldingene hver for seg.
Det utviklet seg raskt.
- I utgangspunktet tenkte jeg at det kunne bli 30-40 som ville følge med på Pusurs rekonvalesens. I løpet av kort tid passerte tallet 100.
- Pusur hjalp meg gjennom sykdommen
Kort tid etter at Pusur var fullt ut restituert etter hjernesvulsten, ble matfar Hans Halden syk. Halden har hatt diagnosen MS siden 1980-tallet. Det har gått opp og ned, men i 2011 gikk det veldig utforbakke.
- Etter en ryggoperasjon oppsto det store komplikasjoner. Benet ble helt lammet og jeg kunne ikke gå. I halvannet år drev jeg opptrening. Det var en brutal prosess, mentalt såvel som fysisk. Pusur var den som holdt meg oppe. Hver gang jeg ramlet, og lå og kavet og gråt på gulvet kom han og gned snuten mot meg og malte. Rollene var byttet om. Nå var det Pusur som forsøkte å hjelpe meg på fote.
Internasjonalt gjennombrudd
Halden skrev om utfordringene på Pusurs facebookside, og en dag gjorde han et grep som fikk det hele til å ta av. Han lot Pusur få fortellerrollen, og skildret store og små hendelser fra kattens perspektiv.
- Interessen eksploderte. I løpet av noen uker passerte vi 1000 følgere, og fem år senere øker det fortsatt. Jeg regner med at vi har 20.000 på Facebook før årsskiftet. Etterhvert økte også interessen fra folk i utlandet. I dag har Pusur flest venner i London. New York er på andre plass, og deretter kommer Oslo, sier Halden.
Interessen fra utlandet ble etterhvert så stor at Pusur etablerte en egen Twitter-konto der han forteller på engelsk. Så langt er det 12.000 følgere her.
Slo poten i bordet
- Pusur synes mennesker er ganske teite, men han bærer over med matfar så lenge han får nok mat og kos. Samlivet med far er et gjennomgående tema i det han skriver om, og han er helt overbevist om at far ikke ville klart seg uten han. Pusur kan være ganske krass i sine uttalelser, og bannes mer enn matfar normalt pleier å gjøre. Noen ganger må jeg moderere han litt for å unngå at han kommer med ytringer som kan føre til at Facebook stenger kontoen hans.
- I tillegg til å skildre livet i Ringveien slik han opplever det, kommenterer han også noen politiske saker. Da regjeringen nylig foreslo å bruke millioner i støtte til pelsdyrnæringa slo han poten i bordet, og ytret seg ganske frimodig og direkte. Pusur er glad i pels, men han mener at alle må kunne klare seg med den pelsen de har fått utlevert fra naturens side, sier Halden.
Har egen hjelpeorganisasjon
Da interessen for Pusur tok skikkelig av ble Halden kontaktet av ukebladet Hjemmet. I to år hjalp han Pusur med å formidle store og små hendelser på ei ukentlig side i bladet. Nå har huskatten tatt en pause fra tilværelsen som ukebladkjendis.
- Han jobber med flere andre prosjekter som krever oppmerksomhet, blant annet et bokprosjekt, der han allerede har fått inn 300 forhandsbestillinger. Han har også etablert hjelpeorganisasjonen Forente Poter. Her bidrar han med penger til å hjelpe katter som kommer i trøbbel. Inntektene kommer blant annet fra Grasrotandelen til Norsk Tipping. I utgangspunktet ble ikke Forente Poter godkjent som grasrotmottaker. Pusur anket avgjørelsen til departementet. Han påviste feil lovanvendelse, og vant saken, forteller Halden.
Lørdag blir 15-års dagen feiret med marsipankake, og Pusur skal lukte på, få opplest, og studere alle de 800 hilsningene som er kommet inn fra fans over hele verden.
- Han treffer en nerve
- 800 bursdagshilsninger til ei huskatt. Noen vil si at dette grenser mot galskap. Hva tenker du sjøl?
- Jeg tror Pusurs ytringer har truffet en nerve. Det kommer veldig mange tilbakemeldinger fra folk som sier at fortellingene hans har betydd noe for dem. Noen sier det har forandret livet, andre forteller at de altid starter dagen med å sjekke om det er kommet noe nytt fra huskatten. Hver ny oppdatering på facebooksiden får omlag 1000 kommentarer og likes. Det er Pusur veldig fornøyd med, sier Hans Halden.