(Romerikes Blad): Skuespiller Håkon Smeby fra Gjerdrum tilbringer sommeren på motorsykkelen. Det er med en lattermild tone at han forteller historien om hvordan han endte på legevakta med solskader på ryggen.

– Da jeg kom til Hardangerfjorden var det fint vær og masse fisk i vannet. Jeg bestemte meg for å ta en dag der jeg skulle fiske og kose meg, sier Smeby.

Vanligvis når Smeby er på slike rundturer, beholder han klærne på. Men sola steika, og i 12-tiden tok han av seg t-skjorta.

– Jeg pleier ikke å sole meg på disse turene, og hadde derfor ikke med meg solkrem. Nå har jeg lært at det kan være lurt, sier han.

Ut juli kjører han rundt i Norge for å spre budskapet om innsamlingsaksjonen for Christell Wilsgård, som ikke lenger får støtte av NAV til spesialtilpasset parykk etter kreftsykdom.

Fikk ikke sove

Smeby merket etter hvert at huden på ryggen var stiv og øm, så han gikk til innkjøp av en aftersun-krem før han dro videre for å besøke en venn i Bergen.

– Søndag kveld begynte det å klø og stikke. Den natta sleit jeg med å sove, men tenkte ikke over at det var verre enn andre ganger jeg har vært solbrent. Jeg passet på å opprettholde fuktigheten, og neste morgen satt jeg med et vått håndkle på ryggen for å lindre smerten, forklarer han.

Kompisen hans foreslo at det var på tide å dra en tur til legevakten i Bergen, noe Smeby gjorde.

– På bildene ser det nok mye verre ut enn det oppleves for meg. Legevakta i Bergen har en egen brannskadeavdeling, så når de får inn brannskader gjør de en skikkelig god jobb uansett omfanget. Det var god stemning og en lett tone blant de som jobba der, og skaden var ikke kritisk, sier han.

I følge Smeby sa legen at han kan ha en første- eller annengrads forbrenning på skuldrene. Han fikk beskjed om å holde det fuktig og smøre med salve.

– Nå går det kjempefint. Den salven jeg fikk, hvit vaselin, har fjerna all kløe. I natt sov jeg som en stein, sier Smeby.

Viktig lærepenge

Smeby er tydelig på at han sitter igjen med en viktig lærdom.

– Ha med solkrem overalt når det er sommer. Uansett hvor lite plass du har bakpå motorsykkelen, gjør plass til solkremen. Jeg er vanligvis nøye på det, men denne gangen gikk jeg rett i min egen felle, sier han.

Han tror grunnen til at det gikk så galt, var at dette var første gangen han tok av seg på overkroppen i sommer.

– Jeg blir fort brun, men i sommer har jeg ikke hatt det grunnlaget jeg vanligvis har, da jeg ikke har vært så mye ute i sola. Jeg klarte å begå alle feilene i boka på én dag, sier Smeby, som nå er klar for å kjøre videre gjennom landet med innsamlingsaksjonen.

Bruk solfaktor

– Sol i moderate mengder er sunt, men mye sol på en gang kan gjøre oss solbrent. Det å bli solbrent gjentatte ganger øker risikoen for føflekkreft og annen type hudkreft, skriver generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross i en e-post til Romerikes blad.

Hun oppfordrer til å nyte solen i fornuftige mengder, og ta jevnlige pauser fra de sterke solstrålene.

– Spis gjerne lunsjen under parasoll, ha på hatt og solbeskyttende klær og bruk rikelig med solkrem, sier Ross.

I mange tilfeller er hudkreft knyttet til intens soling og solarium.

– Dette er en kreftform som kan forebygges ved hjelp av gode solvaner. Det viktigste stikkordet er å unngå solbrenthet. Om sommeren er man ofte eksponert for sol hele dagen, og mange glemmer solbeskyttelse. Det er ikke bare på stranden og ved sjøen vi blir solbrent, men også i situasjoner hvor vi ikke soler oss. For eksempel mens vi går tur, trener eller sitter på uteservering, sier Ross.

Hun anbefaler folk å smøre seg jevnlig med solfaktor 30 eller høyere, helst annenhver time.