– Det er blitt veldig populært med insekthoteller. Jeg håper det kan bidra til at biebestanden opprettholdes også i bymiljø, det er viktig for pollineringen, sier entomolog ved Naturhistorisk museum, Lars Ove Hansen.

Veldig mange av plantene vi spiser, må nemlig pollineres av insekter for at de skal sette frukt. For at insektene skal kunne formere seg, må de ha et bo, og det er ikke alltid like lett å finne i tettbygde strøk.

– Dagens hager er gjerne altfor velstelte. Det vi ser på som rot, kan være ypperlige boliger for insekter. Ute i naturen bor for eksempel en del biearter gjerne i morkne stammer der larver har laget hull og ganger, sier han.

Vil du få biene til å flytte inn i egen hage, kan løsningen være et insekthotell – et ord Hansen helst ikke bruker.

– Jeg foretrekker å si biehotell. Biene er våre viktigste pollinatorer, og det er dem vi først og fremst ønsker å hjelpe, selv om ulike parasitter også gjerne flytter inn, sier han.

 

Hull-boere

Vil du lage et biehotell, er Hansens aller enkleste tips å klippe av den øverste delen av en stor brusflaske i plast. Inn i flaska stikker du for eksempel bambusrør eller takrør, en plante du finner i våtmarksområder. Du kan også bare knytte sammen rørene med en ståltråd.

– Biene går inn i hullene og lager celler av voks som de legger pollen i. Deretter legger de egg, som det kommer larver ut av, forteller Hansen.

Ulike arter har ulike preferanser for hullstørrelse, så det beste er å tilby hotellrom med forskjellig diameter.

– Det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan bruke til å bygge hotellet, sier han, og viser fram takrør, bambusrør, tørkede stengler av kjempebjørnekjeks, tørre vedkubber med rom under barken, og murstein og trepinner det er boret hull i.

 

Raserer hotellrommet

Det er imidlertid ikke bare insektene som kan fatte interesse for det nybygde hotellet.

– Mauren kan også flytte inn. Det første året jeg hadde biehotell i hagen, boret jeg bare hull i en bjørkestubbe. Der tok maurene helt over, sier Hansen.

Fuglene kan også gjøre sitt for å rasere hotellrommene.

– Derfor kan det være lurt å lime dem fast eller sette en grov netting foran, tipser han.

 

I Norge finnes det over to hundre biearter. Bare noen av dem vil trives på hotellet.

– Vi har både solitære og sosiale biearter. De vi hjelper her, er de solitære, altså de enslige biene, som gjør alt arbeidet selv i stedet for å samarbeide med resten av kolonien. Den vanligste er hornmurerbie, sier Hansen.

– Flere av bieartene i Norge er utrydningstruet, så det er viktig å arbeide for at ikke flere arter skal forsvinne, sier han.

 

Lite stikking

At takken for gratis hotellrom skal komme i form av et biestikk, mener han det er liten grunn til å være bekymret for.

– De er ikke så ivrige på å stikke, man må nesten ta dem i hånden for at det skal skje.