Kan komme nye steinsprang i fjorden: - Vis aktsomhet!

I august gikk det ras i Trollfjorden i Hadsel. Nå oppfordrer Kystverket til aktsomhet i fjorden.

I august gikk det ras i Trollfjorden i Hadsel. Nå oppfordrer Kystverket til aktsomhet i fjorden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kystverket oppforder til generell aktsomhet i Trollfjorden i Hadsel kommune.

Det skriver Kystverket i en pressemelding.

- Vis aktsomhet

En ny rapport antyder at det vil komme nye steinsprang i Trollfjorden, men sannsynligheten for å bli truffet vurderes som liten.

Nå vil Kystverket etablere farvannsskilt ved innseilingen til fjorden som opplyser om rasfaren.

– Trollfjorden er en viktig biled med stor trafikk av ulike typer fartøy fra cruiseskip og hurtigrute til kajakk og småbåter. Vi oppfordrer alle til å vise aktsomhet i Trollfjorden og da spesielt vår/høst og i perioder med mye nedbør eller tørke, sier regiondirektør Fridtjof Wangsvik i Kystverket Nordland i pressemeldingen.

Ras

I august i fjor gikk det et steinras i fjorden. Raset var ifølge Lofotpostens artikkel etter raset fem meter bredt og tolv meter langt.

Etter raset gjorde Statens vegvesens geologer en befaring i området, og det har nå resultert i to rapporter, deriblant en skredfarevurdering.

I skredfarevurderingen kommer det blant annet fram at: «Generelt er den mest hyppige steinsprangsesongen om våren med snøsmelting og gjentatte fryse-tinesykluser og om høsten med mye regnnedbør og temperaturer som svinger rundt frysepunktet. ... Om sommeren med flere uker sammenhengende tørke, kan man også opplevede økt hyppighet med steinsprang».

Det anbefales at ferdsel i sjøen skjer utenfor området som er markert som aktsomhetsområde for snø- og steinskred og da helst i søndre halvdel jf. figur 1 i vedlegg 1 i rapport datert 17.03.17

Artikkeltags