«Når jeg blir stor, vil jeg bli en liten gutt», mente den amerikanske forfatteren Joseph Heller (1923-1999). For guttestreker er lettere å komme unna med, ikke sant?

Det finnes absolutt ingen formildende omstendigheter ved at Petter Northug nå er siktet for å kjøre i 168 kilometer i timen i ruspåvirket tilstand, samt oppbevaring av narkotika. Ikke én. Spesielt ikke siden den avdankede skiløperen tidligere er dømt for å kjøre og krasje i fylla. Likevel er det ikke grenser for hvor mange som på ulike måter forsøker å unnskylde eller bortforklare den totalt uansvarlige oppførselen.

Én måte å gjøre det på er å omtale Petter Northug som«gutten». Jeg er bekymret for gutten, uttaler den tidligere skistjernens førstesponsor fra hjembygda. Northug er fortsatt en god gutt. Og nå gjelder det å ta vare på en gutt det er synd på, skriver Dagbladets sportskommentator. Er det noen rundt den gutten som har turt å si skikkelig fra, spør en OL-veteran.

Gutten? Det er egentlig ganske nedlatende. Som om det er snakk om en 15-åring som har gjort noe dumt, og som bør få en ny sjanse. Ingen forsvarer selvsagt handlingen. Men ved nesten konsekvent å omtale en 34-åring som «gutten», ligger det implisitt en unnskyldende bortforklaring, ment å komme lovbryteren til gode.

Det er ikke bare voksne menn som omtales som om de er ansvarsløse barn – når det passer sånn. Også voksne kvinner blir omtalt som jenter, men da ofte som hersketeknikk eller i et forsøk på å infantilisere og ufarliggjøre damene. Eller det kan være direkte tankeløst, fordi voksne kvinner så ofte omtales – og omtaler seg selv – som jenter, at knapt noen reagere lenger. På et seminar arrangert av Likestillingssenteret for noen år siden innledet en mannlig ordfører om hvorfor vi trenger flere jenter i politikken. Jenter; ikke kvinner eller damer. Det er ikke bare menn som bruker ordet jenter, som om ingen av de omtalte er fylt 18, og altså er myndige, valgbare og ansvarlige for sine handlinger. 50-årige kvinner drar på jentetur, eller arrangerer jenteseminar eller jentefester. 50-årige menn drar på guttetur, for den saks skyld.

I hvilken sammenheng jenter og gutter brukes når godt voksne mennesker omtales, betyr selvsagt noe. Det er forskjell å dra på guttetur, og å råkjøre i ruspåvirket tilstand. Det er ikke det samme å snakke om jentetur, og det å si at kommunestyret består av 28 menn og fire jenter. Apropos bruk av ordet jenter og gutter i stedet for kvinner og menn: Hvordan hadde vi reagert hvis for eksempel en statsråd på 34 år hadde blitt omtalt som jenta eller gutten?

Her har mediene et ansvar, siden mediene konsekvent er inkonsekvent i ordbruken. Kvinner omtales ofte som jenter til de er langt opp i 40-årene. Sjeldnere ser vi at menn omtales som gutter, selv om «gutteaktig» kan nevnes. Kan vi ikke være enige om at myndige mennesker er kvinner eller menn, eller alternativt, hvis de er så vidt over 18: unge voksne? Noe for gutten eller jenta i redaktørstolen å ta tak i?

Hilsen jente (67

  • Oppdatert 02. 09. 2020: Prøvene viser at Northug ikke var ruspåvirket under råkjøringen. Siktelsen om kjøring i ruspåvirket tilstand frafalles dermed.