Gå til sidens hovedinnhold

Grønt skifte i Nordland

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klima og miljø ser ut til å blitt det nye politiske mantra. Forskere og aktivister strides om riktigheten av klimaforandringer skyldes naturlige eller menneskeskapte påvirkninger. Politikere hopper opp på talerstoler og i media for å kappes om å overby hverandre med løsninger for å redde verden. Selvfølgelig er både klima og miljø særdeles viktig å ivareta.
Vi mennesker kan gjøre mye for å få til et renere miljø, men når det kommer til klima, da tror jeg at det gamle ordtaket:
«Mennesket spår men Gud rår», kan være på sin plass å tenke over.
Hva gjør vi for å tekkes klimaaktivister, ungdommer som er skremt av dommedagsprofetier og politikere som vedtar uhemmet, i redsel for hverandre og velgere?
Joda. Det Norske Stortingsflertallet pålegger Nordland fylkeskommune om å starte en storstilet omlegging fra fossilt til «grønt» skifte. Det tilbys en starthjelp til kjøp av nye busser, båter og ferger, for at vårt fylke skal bli et utstillingsvindu til verden. Bare startkapitalen gir et enormt underskudd i en ellers trang fylkesøkonomi. Den videre drifta sies minimalt om.
For å gå til El-forbruk. Her er det pålagt av Staten å montere smarte digitale målere, for å se hvor og når tid det brukes mest kraft. Prisen skal være lavest når du sover, og da skal brannfarlig installasjoner som vaskemaskin, tørketromler og lading av din nye Elbil skje. Hva med prisen på strømforbruk i ladestasjonene til busser, båter og ferger? Hvem betaler den. Hvem skal betale kostnadene med forsterket linjenettet, større trafoer og anleggskostnadene.
Når summen av dette skal fordeles på innbyggerens i by og bygd, da kommer baksmellen. Jeg har tidligere påpekt at konsekvens ikke følger vilje til å innrømme hva som kommer til å bli resultat.
Nordland Fylkesting bør allerede i februarmøtet avvise denne omleggingen nå. De bør vise til de kostnader og hva de pålagte tjenesteytingen de allerede har, og som må bedre ivaretas. Deres vedtak bør være å beklage at på dette tidspunkt, og med gjeldende investeringslyst fra Staten, ser dem seg dessverre ikke i stand til å innføre dette skiftet nå.

Kommentarer til denne saken