Nordland sitt fylkesting fikk gjennomslag for at elever på videregående skal få gratis bind og tamponger på skolen. Jenter skal slippe unødvendige kostnader bare fordi de er jenter, mensen er ikke noe vi har valgt selv.

Vi som er kvinner får mensen i puberteten som er gjennomsnittlig rundt 13 årsalderen, og hver måned kommer perioden med menstruasjon til man er rundt 50. Dette vil tilsvare 38 år med mensen, som varer mellom 2–5 dager. Vi kvinner har da gjennomsnittlig rundt 6 år.

Det betyr at gjennomsnittskvinnen har 456 menstruasjoner i løpet av livet, som gir 2280 dager, hvis vi ser for oss at en normal periode er på fem dager.

Bind og tamponger er noe som må skiftes regelmessig, det viktigste er tampongen som må skiftes mellom hver 6–8 time for og unngå tampongsyken. Tampongsyken er en tilstand som er forårsaket av giftige stoffer enten av stafylokokker eller streptokokker.

Det er positivt at fylkestinget har vedtatt at kvinner skal få gratis bind og tamponger, gjør slik at likestillingen går i riktig retning. De aller fleste som går på videregående har stipend, og gratis tamponger og bind vil lette litt på de økonomiske da stipendet fra før er lav. For det andre vil det være veldig bra for elevene og vite at det er tilgjengelig på skolen, om mensen skulle oppstå. For det er ikke alle kvinner som får smerter dager før, eller noen kroppslige varsler.

Mensen er et kleint og ukomfortabelt tema. Til enhver tid har 300 millioner kvinner mensen, hvorfor er vi så redd og snakke om det? Vi må stoppe og gjøre mensen tabu, vi skal ikke skjemmes om vi kjøper tamponger på butikken, eller henter det på skolen gratis. Vi trenger også en skole som styrker seksualundervisningen, der ungdommene får vite at man det er ikke en liter blod og viktigheten med skift av sanitetsprodukter.

Vi får gratis kondomer på skolen, da er det virkelig på tide at vi får gratis tamponger.