Gå til sidens hovedinnhold

God nyhet i tøffe tider

Artikkelen er over 1 år gammel

Rapp og korona viser betydningen av at også Nord-Norge har solide bedrifter med risikovillig kapital.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er langt mellom de gode nyhetene for norsk næringsliv i disse koronatider, og det gjelder også Bodø og Salten.

Desto mer gledelig er det at de 150 arbeidsplassene ved Rapp Bomek nå synes sikret. Og at de er sikret i Bodø.

Det var slett ingen selvfølge etter at bedriften gikk konkurs.

Ifølge en kilde involvert i prosessen prøvde en konkurrent uten interesse i lokal drift å kjøpe konkursboet. Etter en heftig budrunde tapte de, og Rapp Bomek tas i stedet over av nordnorske aktører som vil videreføre driften i Bodø.

Kanskje ikke så rart når en av de nye eierne også eier lokalene til Rapp på Burøya. Det dreier seg om ACEA Properties AS, eid av Kristian og Roger Adolfsen, Benn Eidissen og Even Carlsen. De skal eie 40 prosent av nye Rapp Bomek, resten eies av det nordnorske egenkapitalfondet Nord II.

Eierne av ACEA har flere ting felles; de har alle skapt seg formuer gjennom bygging og drift av barnehager, og de er alle fra Nordland. Til AN sier Kristian Adolfsen at han og de andre kjøperne er Nord-Norge-patrioter.

Samtidig som det ligger i bunnen at de tror kjøpet blir en lønnsom forretning. Det siste er viktig, for det Rapp Bomek nå trenger er ikke naiv patriotisme, men kloke, forretningsmessige beslutninger. De ansatte er fortsatt permittert, og med slutten på koronakrisen ute av syne vil det fremdeles kreve mye å få dette til å lykkes.

At så skjer er svært viktig. Ikke bare for de ansatte på Rapp Bomek, men også for Bodø.

Bodø er i økende grad blitt en administrasjonsby, med en overvekt av arbeidsplasser på kontor og i butikker. Det gjør den type industriell virksomhet Rapp representerer enda viktigere enn før: Det gir ringvirkninger til resten av næringslivet i Salten, det gir byen flere bein å stå på næringsmessig og det tar vare på essensiell kompetanse. Det blir ikke minst viktig når vi går inn i en tid der det grønne skiftet øker etterspørselen etter nyskapende, industrielle løsninger.

En av svakhetene ved nordnorsk næringsliv er mangel på kapital til investeringer. Brødrene Adolfsens konsern er et unntak, og de har også tidligere investert i industri, som Rana Gruber. Men de er mest kjent for sin drift av barnehager, der de har tjent store penger, men også blitt kalt kyniske velferdsprofitører.

Til tross for at de har fulgt alle lover, og løst problemer staten har bedt dem løse. Investeringer som denne vil neppe dempe språkbruken fra kritikerne.

Men også de bør ta inn over seg at både Rapps situasjon og den bredere koronakrisen viser betydningen av at også Nord-Norge har solide bedrifter med så mye kapital til overs at den kan brukes til å styrke lokalt næringsliv.

Kommentarer til denne saken