Gå til sidens hovedinnhold

Gnosis vs ignoranse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Visst var de evangelister, både W. Miller og Ch.T. Russel; med referanse til en definisjon som Ivar A. Markussen kan finne dersom han slår opp i hvilken som helst ordbok. Hva angår baptisten Billy Graham, var han ikke "bedre" enn de forannevnte sektstifterne, for han delte den gamle troen på at himmelfiguren Jesus "snart ville komme tilbake" ... Fra svovelpredikantens siste visitt i Norge (Oslo 1978), erindres noe fra hans salvelsespregede tale: "I have read my bible from cover to cover... I know that Jesus Christ will return soon ... very soon! Yes ... within a new century Jesus has returned ... true my words to day !"

Det er 42 år siden, men det adventløftet er fremdeles ikke holdt. Både Mr Miller og Mr Russel tok feil, og det samme gjorde Mr Graham, samt alle dem som har profetert samme lekse. Mr Graham ble ikke møtt med samme begeistring på Ullevål som den han var vant til i USA, verken fra den kristne krets eller fra damene (i likhet med den gang han fartet rundt i Statene og solgte støvsugere, før han tok fatt på teologien og fant en ny og svært lukrativ karriere som forkynner). F.ø. bør det påminnes om hans forankring i Republikanernes mørkeblå politiske verden, hans kommunisthat, og at han tok parti med USAs krigføring i Vietnam. En datter og en sønn har overtatt bisnissen i USA, og spesielt sønnen Franklin går i sin fars fotspor og er et typisk bilde på en "ekte" fundamentalist.

Læren om, og troen på, at en Messias vil komme til denne kloden i den hensikt å etablere et tusenårsrike, for dernest å danne en evig klode hvor alle "salige" skal leve evig, danner fortsatt grunntermen i den eskatologiske illusjonen. Messias-doktrinen er jo stjålet fra den jødiske "bibelen" Tanákh, og omkalfatret til en annen visjon enn den originale. Det universelle frelses-komplekset er et spesielt element i denne spektakulære koherens, som - uberettiget - er blitt titulert "kristendommen".

Vi - i det 21. århundre, lever ikke i profeten Ezekiels tid, ei heller i Nostradamus´ astrologiske mundus. Superstisjonens snodige kadaver bør graves ned på seks fots dyp, og et eiketre plantes over graven ... som en påminnelse om at sottisens korpus og geist råtner opp og forsvinner...

Kommentarer til denne saken