Hylles i Tromsø: - Det er Bodø/Glimt som viser vei i nordnorsk fotball

Nordlys mener Glimt har vist hvordan man skal drive klubb for å lykkes i Nord-Norge.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nordlys mener Glimt har vist hvordan man skal drive klubb for å lykkes i Nord-Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto:

Av

Nordlys hyller Glimt-modellen på lederplass.

DEL

MeningerBodø/Glimt selger spillere, tjener store penger, som de igjen kan investere i framtid og utvikling. Salgene av stjernene Amor Layouni og Håkon Evjen bringer nå inn hele 40 millioner kroner i klubbkassa i Bodø.

Det fører selvfølgelig til at de som er glade i Glimt, sitter igjen med blandede følelser. Laget svekkes, men klubbens fundament er vesentlig styrket. Slik er nå engang fotballens økosystem for klubber som ikke kan drive på penger fra rike velgjørere.

Bodø/Glimt virker å ha en klar og gjennomtenkt strategi i alle ledd, med satsing på unge talenter fra eget akademi. Det er imponerende hvordan Glimt høster fruktene av et arbeid som startet for flere år tilbake. Her er det lite som er overlatt til tilfeldighetene. Mye tyder på at klubbens rekruttlag allerede inneholder flere kommende eliteseriespillere.

I Tromsø virker det for tiden å være stikk motsatt. Tromsø virker å være trenerstyrt. Det vil si at klubben ser ut til å driftes etter trenerens strategi, ikke etter klubbens overordnede strategi. Hva tenker klubbstyret? Hvor står TIL i dag forhold til egen strategiplan? Har fokuset på å berge plassen overskygget alt annet?

På papiret heter det at TIL skal være en utviklingsklubb, men etter flere spesielle saker er det grunn til å stille spørsmål ved hvor attraktiv klubben er for unge talenter i landsdelen. Realiteten er det vi ser ute på banen, der innleide spillere foretrekkes foran produkter fra egne rekker. Spørsmålet er hvilke signaler dette sender i markedet.

I fotball er det ofte slik at hjertet tar over for hodet. Jakten på raske sportslige resultater trumfer nesten alltid langsiktige disposisjoner som gir et godt økonomisk fundament, og som dermed skaper grunnlaget for langsiktige sportslige resultater.

Bodø/Glimt viser at man kan lykkes med å gå i en annen retning. Det er Bodø/Glimt som viser vei i nordnorsk fotball, både sportslig og økonomisk. I Tromsø bør man huske at selvbildet er en ensom ting. Derfor bør TIL snarest ta lærdom av bodøværingenes oppskrift.

Hvis ikke TIL endrer kurs, risikerer klubben å bli distansert, i det som kan bli et langvarig tronskifte i nordnorsk fotball.

Artikkeltags