Gå til sidens hovedinnhold

Tapte kampen om UEFA-gress

Artikkelen er over 18 år gammel

Svenske Ørebro slo Bodø/Glimt og Aspmyra da UEFA valgte sin nordiske spydspiss i et nytt kunstgressprosjekt.

Bodø/Glimt og Aspmyra nådde ikke opp i kampen om 300.000 sveitserfranc i støtte fra UEFA til å legge nytt kunstgress. Det er daglig leder Gunnar Carlsen både skuffet og beroliget over.

Skuffet fordi:
1,5 millioner norske kroner ville vært kjærkomment for et anlegg som uansett skal bytte fra naturgress til kunstgress. Et arbeide som i dag er kostnadsberegnet til cirka fem millioner kroner.

Beroliget fordi:
Bodø/Glimt nå forskyver byggestart med ett år, i påvente av endelige retningslinjer for å få anlegget godkjent i henhold til UEFAs krav til kunstgress for toppfotball. Krav som ennå ikke er offisielle, men som klubbene har fått en pekepinn på vil bli gjeldende.

- Vi ville uansett ikke gått inn i et samarbeid med UEFA uten en klausul om finansiering hvis vi måtte legge nytt kunstgress igjen om to år, for å innfri eventuelle nye UEFA-krav, sier Carlsen.
Han frykter ikke at Glimt etter å ha lagt kuntsgress skal stå med skjegget i postkassen kort tid etterpå.
- Utviklingen innenfor kunstgress går for tiden raskere enn innen IT, men jeg har vanskelig for å tro at eventuelle nye krav til anlegg vil få tilbakevirkende kraft, sier Carlsen.


Overrasket
Verken Bodø/Glimt eller Norges Fotballforbund, som anbefalte Glimts søknad overfor det europeiske fotballforbundet, hadde i går sett UEFAs begrunnelse for å velge Ørebro.
Avgjørelsen ble tatt like før helgen, men kjent for de involverte partene først sent fredag kveld.
- Det overrasker meg at Ørebro er valgt foran både den norske og den finske søknaden. Personlig synes jeg begge de to var bedre, sier anleggsjef Ole Myhrvold i NFF.
Norge har vært i forkant på utvikling av kunstgress helt siden starten for 25 år siden og Myhrvold hadde håpet at Norge skulle få være med i det nye prosjektet.
- Når det er sagt har vi et godt samarbeid med svenskene når det gjelder anleggsutvikling, understreker Myhrvold.


Andre runde
Bodø/Glimt utvikler nå sitt kunstgressprosjekt videre. Sammen med Norges Fotballforbund og Aspmyra Eiendomsutvikling vil klubben se på alternative finansieringsformer. NFF vil også gå dialog med UEFA om å få en ny runde med det europeiske kunstgressprosjektet.
- Vi har ikke fått noen signaler om at det er mulig, men vi skal i alle fall prøve å få en dialog om det er mulig å utvide prosjektet, sier Ole Myhrvold.


Aalesund først ut
Hadde Bodø/Glimt blitt med i UEFA-prosjektet, ville historiens første eliteseriekamper for herrer på kunstgress blitt spilt i Bodø. Nå ligger det an til at Aalesund FK blir først ut når det nye anlegget til sunnmørsklubben står ferdig, trolig halvveis ut i sesongen neste år. På Aspmyra ligger det kunstgress tidligst våren 2004. I så fall vil de første hjemmekampene den sesongen bli spilt i Nordlandshallen under anleggsarbeidet.