I dag møtes Glimts historiske mannskap fra 1963 igjen på Aspmyra stadion, 50 år etter at Fotball-Norge ble samlet til ett rike.

I 1963 fikk nemlig også nordnorske lag delta i fotball-NM for herrer.

– Det var fire nordnorske lag som fikk være med. Harstad, Mjølner, Norild og Bodø/Glimt, forteller Andreas «Bulle» Berg.

For Bodø/Glimt skulle året 1963 vise seg å bli noe helt spesielt. Først ble Norild senket 7–1. Under ledelse av spillende trener, Arvid Halvorsen, dro laget så til Trondheim for å møte fremadstormende Nidelv. Gjestene fra nord sjokkerte sine motstandere og vant hele 5–2.

Seiret mot Rosenborg.

Deretter gikk turen på ny til Lerkendal. Denne gang med Rosenborg på motsatt banehalvdel. Igjen ble det en sensasjonell seier til Bodø/Glimt.

– Vi vant 4–2. Vi hadde virkelig fått markere oss, erindrer Berg.

I 4. runde måtte nordlendingene sette kursen til hovedstaden. På Bislett ventet ikke bare Frigg. Det møtte opp hele 25.000 tilskuere på kampen, som til slutt endte med en heldig 1-0-seier til osloklubben.

– Jeg var ikke der selv, men det var svært mange nordlendinger på denne kampen. Etterpå ble mange av dem stående igjen på tribunene. De begynte å synge Barndomsminner fra Nordland. Så den sangen har vært med klubben i lang, lang tid, forteller Jacob Klette.

Selv ble han hentet opp fra juniorlaget og sluttet seg til det gryende storlaget i 1964-sesongen.

Ny tidsalder.

Dette var på alle måter starten på Bodø/Glimts eventyr i toppen av norsk fotball. Fram til da hadde de nordnorske lagene kun fått kjempe om heder og ære internt i landsdelen.

Arvid Halvorsen kom til Bodø som ingeniør ved Bodø hovedflystasjon. Med seg i bagasjen nordover hadde han meget solid erfaring fra spill i den øverste serien med sitt kjære Skeid. Han hadde allerede rukket å bli cupmester to ganger.

Med ham startet også en ny æra i forhold til trening og forberedelser til kamp.

– Arvid tilførte Bodø/Glimt enormt mye, slår «Bulle» Berg fast.

I dag skal altså 17 av spillerne fra 1963 og 1964 møtes igjen. 50 år etter at eventyret på mange måter startet.

– Mange av oss har ikke møttes på veldig mange år. Det blir utrolig stas. Vi har et spekket program fra fredag til søndag. Vi er mange som gleder oss stort til å treffes igjen denne helga, forsikrer Berg, som har vært initiativtaker til samlingen, godt assistert av Jacob Klette og Einar Kolstad.