Gå til sidens hovedinnhold

Knallhardt straffet

Artikkelen er over 7 år gammel

ANs sportsleder om tilfeldigheter, dommeravgjørelser og veien videre.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter en god periode med 10 poeng av 12 mulige har Glimt blitt hardt straffet i lagets to siste kamper.

Fasiten etter møtene med Rosenborg og Strømsgodset er 1–7 og null poeng i potten. De helgule har blitt straffet hardt av både motstandere og dommere i disse kampene.

Er dette tilfeldig? Neppe.

For å ta motstanderne først. Rosenborg har fått et lite oppsving under ledelse av Kåre Ingebrigtsen. I hvert fall før søndagens møte med Haugesund. Trønderne er blitt giftigere og mer presise på kontringer, og det var nettopp kontringer Rosenborg tok Glimt på forrige fredag. Strømsgodset kom til Bodø med tre tap på rad i sekken. Trener David Nielsens mannskap var ute etter revansj, og det lot de gå ut over Glimt på Aspmyra lørdag.

15 år gamle Martin Ødegaard har vært ute med skade noen kamper. Det forklarer mye av formsvikten til drammenserne. Med Ødegaard tilbake lignet Strømsgodset på seg selv igjen. 15-åringen fikk herje fritt mot hardt kjempende Glimt-spillere.

Med teknikk, balanse og overblikk, regisserte Ødegaard det ene angrepet etter det andre. 15-åringen ble noen nummer for stor for Glimt-spillerne. Heldigvis var ikke Ødegaards medspillere like god. Derfor tok det gjestene svært lang tid før de fikk punktert kampen på Aspmyra.

Så til disse dommerne da: Kampen ble i realiteten avgjort etter fire minutter lørdag. Dommer Brage Sandmoen, som er og blir en mann Glimt-fansen frykter hver eneste gang de ser ham stå oppført på dommerkortet, nølte ikke et sekund da ballen traff hånda til Vieux Sané. Straffe til gjestene og rødt kort til Glimt-stopperen.

Var det rett dømt av Sandmoen?

Jo da, med regelboka i hånd var det kanskje det. Hadde Sandmoen dømt det samme mot hjemmelaget etter tre minutters spill på Brann stadion, Aker stadion eller Lerkendal? Jeg tviler.

En dommer må ta sin avgjørelse på banen der og da. I løpet av et halvt sekund. Ved bare å ha sett situasjonen én gang.

Det pussige er at Sandmoen var i stand til å tolke situasjon og regler rett i det ene øyeblikket, for så å svikte totalt i andre enden av banen noen minutter senere.

Lars Christopher Vilsvik feide Trond Olsen i bakken. Soleklar straffe mente veldig mange nordlendinger. Og tv-kommentatorene. Corner dømte dommeren.

Ikke rart Glimt-spillerne blir frustrerte.

På Lerkendal sist fredag Ble Badou felt uten å få straffe, mens Badou felte og det ble dømt straffe. Svein Erik Edvartsen har dømt tre kamper på Lerkendal i år og gitt fire straffer til Rosenborg, og null til motstanderne. Debatten om billige straffespark til trønderne har rast i over 20 år i norsk fotball. Nevnte dommer bidrar neppe til at den debatten stilner.

Det er ikke bare Glimt det går ut over. I 1-1-kampen mellom Brann og Sandnes Ulf fredag kveld fikk vi et nytt eksempel. Hannes Sigurdsson ble feid i bakken av Stéphane Badji innenfor 16-meteren før pause på stillingen 0–0. Dommer Trygve Kjensli lot spillet gå videre. Feil avgjørelse.

Det virker dessverre som det sitter lengre inne å dømme straffe mot hjemmelag som Brann, Viking, Vålerenga, Rosenborg, Molde og Strømsgodset. Jeg tror ikke dagens dommere er i stand til å endre det faktum.

Bodø/Glimt kommer ikke til å få noe gratis ut sesongen. Laget har et godt utgangspunkt for å berge plassen i eliteserien. Men, det kreves høy arbeidsmoral, vinnervilje, konsentrasjonsevne og kvalitet for å klare det.

Ruben Imingen var ikke på hogget i forkant av situasjonen som førte til straffen og det røde kortet lørdag. Gustav Wikheim slapp for lett fri bak ryggen på Glimt-kapteinen. Dette må rettes på, og det er jeg sikker på at Imingen fikser. Kvaliteten i laget er der. Spillerne må stå sammen som en robust enhet.

Brede Moe sa det fint etter kampslutt lørdag. Han ville ikke bortforklare tapene mot verken Rosenborg eller Strømsgodset. Han synes det var surt med dommeravgjørelser imot. Men, i løpet av en lang sesong vil slike avgjørelser gå opp i opp.

Jeg håper han får rett, men jeg tviler.Glimt må berge plassen selv. De kommer ikke til å få noe gratis. Verken av dommere eller motstandere. Det er nå Glimt skal vise hva som bor i dette laget. Jeg ønsker lykke til.

Kommentarer til denne saken