Gå til sidens hovedinnhold

Guide til Aspmyra - fra A til Å

Artikkelen er over 17 år gammel

Gjør deg klar til 13 nye eliteseriekamper på Aspmyra.

Her er Avisa Nordlands alfabetiske oversikt over nyttig og totalt ubrukelig informasjon om Glimts hjemmearena:

Adidas-tribunen er langt på vei utsolgt for hele sesongen. På de to midterste feltene er det igjen mellom 30 og 40 enkeltbilletter fra kamp til kamp. Totalt har Glimt solgt cirka 2.250 sesongbilletter foran årets sesong, og det er ny rekord.

Billettprisene på Aspmyra er differensiert med utgangspunkt i plassering. Prisene er fra 170,- til 230,- kroner på den nye hovedtribunen. Plass på tribunen bak det ene målet er kroner 110,-, mens det koster 170 å sitte på den gamle hovedtribunen. For ståplass koster det 110,- kroner for voksne og 70 for barn.

Cupkamp blir det ikke på Aspmyra i år før tidligst 20. juni. På fotballtinget i mars ble det vedtatt at alle eliteserielagene skal spille på bortebane de to første rundene. Vedtaket ble gjort etter forslag fra Mo IL, som i fjor røk ut i 2. runde nettopp på Aspmyra.

Den gule horde er navnet på Glimts nye supporterklubb. Klubben ble dannet etter at «Havørnan» og «Perra-klanen» i vinter slo seg sammen. Klubben har rundet 70 medlemmer. Medlemsskapet koster 200 kroner. Da får du kampbillettene til 70 kroner (eventuelt sesongkort for 1200,-) og Glimt-trøye på kjøpet. Supporterne har fast plass på J-feltet, nærmest Rimi på Adidas-tribunen.

Exit: Til årets sesong blir det bygd to nye nødutganger i front på den gamle hovedtribunen. Fra før er det tre sluser ut på baksiden av NordMegler-tribunen og seks sluser ut bak på Adidas-tribunen, hvor man i en nødsituasjon også kan forlate tribunen og gå ut på banen.

Flomlys: Denne sesongen tar fotballforbundet konsekvensen av at alle arenaer skal ha flomlys. Dermed er det slutt på kjedelige middagskamper i september og oktober. Alle kamper som ikke skal tv-overføres starter klokka 18.00, og det betyr at Glimts hjemmekamper mot Brann, Viking og Rosenborg blir flomlyskamper. Eventuelle tv-kamper kommer i tillegg.

Gresset på banen er raigras og har det latinske navnet «lolium terenne». Dets fremste egenskap er at det er det mest hurtigvoksende som finnes på markedet. På Aspmyra er dette gresset blandet med engrapp og tunrapp som er regnet som mer ideelle gresstyper til fotball.

Heis: Funksjonshemmede kommer seg til tribunene gjennom hovedinngangen midt på idrettsbygget bak den nye hovedtribunen. Derfra tar man heis opp i 2. etasje, hvorfra man kommer seg ut på tribunen.

Innpisker: Bjørn-Ola Willassen, storebroren til Mini, har de siste årene jobbet med å få opp stemningen på tribunen foran kampene og i pausene på Aspmyra. Han har påtatt seg oppgaven i år også, og så får vi se hvor lang tid det tar før en kampinspektør beslaglegger innpiskerens megafon.

Jubelscener: Det som utspiller seg på banen og tribunene når Glimt har scoret. På Aspmyra skjedde det 20 ganger i fjorårets eliteserie. Laget scoret faktisk fem flere mål på bortebane.

Kollektivtransport: Nordlandsbuss stiller med buss til og fra Aspmyra på kampdagene. Bussen kjører fra Bjørndalslia i rute 22 en time før kampstart og retur fra Rimi Aspmyra til Mørkved rett etter kampslutt.

Lue: Plagg som anbefales til de første vårkampene (til og med sankthans) og de siste høstkampene (fra og med sankthans). Derimot advares det på det sterkeste mot votter, hvis mest framtredende funksjon er at de demper lyden av applaus.

Myntkast: Avgjør hvem som velger side og hvem som starter med ballen. I serieåpningen på Ullevaal erstattet med retro-tidsriktige og uhøytidelige «stein – saks – papir». Kanskje hadde dommeren bare med seg minibankkort?

Nordmegler-tribunen har muligens eliteseriens desidert billigste familiebilletter. For 300 kroner kan en familie på to voksne og to barn følge Glimt-kamp fra tribune og under tak.

Odd Grenland er første motstander i år. Laget har tre mann i stallen med tilknytning til Glimt. Bent Inge Johnsen spilte for klubben fra 1993 og til i mai 1998. Martin Wiig er oppvokst i Bodø, men flyttet sørover da han var guttespiller. Morten Olsen har gått gradene i ungdomsklassene som keeper, men fikk aldri sjansen i A-stallen.

Portene åpnes to timer før kampstart. Du behøver kanskje ikke å komme fullt så tidlig, men mye av sjarmen med å gå på Aspmyra er å møte tidlig opp, for så å prate med folk og suge inn forventningen som henger i lufta. De som fortsatt står i billettkø idet kampen blåses i gang går glipp av halve moroa.

Queen har laget den ultimate sportstribunesang i «We Are The Champions». Så spørs det om fotballfansen – kanskje verdens mest homofobe menneskegruppe – har skjønt innholdet i teksten???...

Royal League: Den skandinaviske eliteturneringen som gjør det ekstra attraktivt å komme blant de fire beste i eliteserien denne sesongen. Dersom Glimt kvalifiserer seg, vil Aspmyra-gresset måtte tåle fotball til langt ut i desember.

Speakeren på Aspmyra heter Rune Sætrum. Han går løs på sin fjerde sesong på Aspmyra. Sætrum kommer fra Sogndal, men skjuler det veldig godt. Den nye Aspmyra-speakeren er adskillig mer emosjonell i stilen enn sin forgjenger Hartvig Heiran.

Toyota-tribunen: Sittetribune bak målet i øst. Ukurant sikt i én omgang, veldig utsatt for vær og vind. Derfor har tilbyr Glimt her sitteplass til ståplasspris.

UEFA-cup: Glimt skal i august spille kvalifisering for gruppespillet i UEFA-cupen. De med sesongbillett har forkjøpsrett på billetter. Vi bare nevner det: Tidligere E-cupmotstandere for Glimt er blant andre Inter, Napoli, Trabzonspor, Sampdoria og Werder Bremen.

Vaktmannskapet inngår sammen med billettselgerne, salgsbodpersonell og ryddegjeng i det frivillige korpset som sørger for at det går an å arrangere eliteseriekamp på Aspmyra 13 ganger i året. Totalt er det mellom 70 og 80 frivillige på hver kamp. Rolf Mathisen heter mannen som er ansvarlig for arrangementet.

WC: Toalettene på Aspmyra ligger på NordMegler- og Adidas-tribunen. På gammeltribunen ligger toalettene på baksiden på bakkenivå. På nytribunen ligger de på baksiden i 2. etasje.

X-FILES: Olav Råstad hadde et par fantastiske langskudd på Aspmyra i fjor, og vi gjentar: «Du tror det ikke før du får se det.»

Yard: Engelsk lengdemål. Årsaken til at fotballmålene er 7,32x2,44 meter. En yard er cirka 0,914 meter, og åtte yards er 7,32 meter. Høyden på målet er en tredel av bredden. Mens målenes størrelse er absolutt, kan en fotballbane variere i størrelse fra 64x100 meter til 75x110 meter (internasjonale mål). Spilleflata på Aspmyra er 68,8x104,7 meter (cirka).

Zippo-lighter: Gjenstand du først som sist kan venne deg til å legge igjen hjemme. 1. juni trer den nye røykeloven i kraft, og det betyr at røyksugne fotballfans må utenfor portene for å få påfyll av nikotin.

Ære: Det som står på spill for mange tusen Bodø-væringer annenhver søndag fra nå og fram til 1. november.

Øl: Greit, skal vi være politisk korrekte, sier vi at alkohol og idrett ikke hører sammen. Men vi kan vel være enige om følgende: Øl og fotball hører mye bedre sammen enn rødvin og fotball, hvitvin og fotball, musserende vin og fotball, tequila og fotball etc etc. Sportspuben på Aspmyra har åpent på kampdager, men stenger alkoholserveringen en time før kampstart.

Å eg veit meg eit land heter egentlig «Barndomsminne fra Nordland». Første verset av Elias Blix' perle fremføres på Aspmyra i forkant av alle Glimts hjemmekamper. Her er teksten:

Å eg veit meg eit land

langt der oppe mot nord,

med ei lysande strand

mellom høgfjell og fjord.

Der eg gjerne er mest,

der mitt hjarta er fest

med dei finaste, finaste band.

Å eg minnest, eg minnest

so vel dette land!