Spillergruppen brukte 20 minutter på å fatte denne ganske oppsiktsvekkende avgjørelsen. En avgjørelse som overrasket Christian Berg, som sitter i spillerutvalget, ganske mye.

– Jeg er meget positivt overrasket. Selv er jeg bodøværing og har lang fartstid i Bodø/Glimt. Det er kanskje ikke så rart at jeg ønsker å bidra til et slikt sparetiltak, sier han og fortsetter:

– Vi har spillere som har vært kort tid i klubben. Vi har spillere som er her for to eller tre sesonger. At også de er med på dette i løpet av en rask diskusjon, er et meget sterkt signal å gi.

Rask prosess

Bonuslønningene for 2008-sesongen er allerede utbetalt. De gjøres det ikke noe med. Det er framtidige bonuser spillerne nå har sagt fra seg.

For 2008-sesongen ble det utbetalt et sted mellom to og to og en halv million kroner i bonuser innad i Bodø/Glimts spillergruppe. Hvor stort beløpet ville blitt i 2009-sesongen, er naturlig nok helt uvisst. Nå vet iallfall Bodø/Glimt at det ikke blir snakk om noen bonusutbetalinger i det hele tatt.

Det var mandag i denne uka at Glimt-direktør Bjørn Tore Hansen tok kontakt med spillerutvalget. I et møte med Johan Lædre Bjørdal, Christian Berg, Stig Johansen og Jonas Ueland Kolstad la Hanssen fram tallenes klare tale.

– Vi hadde en åpen, ærlig, klar og tydelig gjennomgang hvor spillerutvalget fikk vite alt om den økonomiske situasjonen i klubben, bekrefter Glimt-direktøren.

Forutsigbarhet

Spillerutvalget tok raskt affære og innkalte resten av spillergruppen til et allmøte dagen etter. I løpet av dette korte allmøtet besluttet en entydig spillergruppe at de gikk med på å kansellere den eksisterende bonusavtalen.

– 20 minutter etter at møtet deres var over fikk jeg beskjed om at alle var med. Jeg er mektig imponert. Dette er med på å gi oss en forutsigbarhet i forhold til våre egne utgifter. Akkurat det er meget viktig i det arbeidet vi nå gjør for å komme oss gjennom en tøff tid økonomisk, slår Bjørn Tore Hansen fast.

Han legger videre til:

– En eventuell ny felles bonusavtale må baseres i forhold til forutsetninger om positiv egenkapital, positiv arbeidskapital samt at en eventuell bonusordning ikke bør utgjøre mer enn cirka 30 prosent av overskuddet enkelte år. Det økonomiske bør til enhver tid ses opp mot det sportslige. Vi kan ikke utbetale bonuser uten at vi faktisk har pengene.

550.000 kroner

Det var foran 2006-sesongen at spillernes bonusordning kom på bordet. Målsettingen var å få til avtaler med relativt lav grunnlønn. Bonuslønningene skulle utbetales i forhold til prestasjoner som lag. Det vil si ut fra tabellplassering og sportslige prestasjoner. I tillegg har enkelte spillere egne individuelle bonusordninger.

Snittlønna i Bodø/Glimt ligger per i dag mellom 500.000 og 550.000 kroner. En meget lav sum sammenlignet med de fleste andre lagene i eliteserien.

Nå har altså en samlet spillergruppe gitt et krystallklart svar på at også de ønsker å bidra for klubben sin.

– Dette er et veldig bra signal å gi fra spillergruppen. De viser stor forståelse for situasjonen. De viser en meget bra kultur innad i gruppa. Dette gir oss styrke framover, mener Hansen.

– Bryr oss

– Vi ønsker å bidra til at klubben ikke får uforutsette utgifter. Jeg kan love at begjæret etter å gjøre det godt sportslig ikke styres av bonuslønningene. Vi skal prestere godt også uten, slår Stig Johansen fast.

– Det jobbes dag og natt i klubben for å få orden på den økonomiske situasjonen. Det blir helt feil hvis ikke vi er med og bidrar. Jeg synes det er gledelig å vise at også vi bryr oss om klubben vår, og at det faktisk er en samlet spillergruppe som bryr seg, slår Jonas Ueland Kolstad fast.

Bjørn Tore Hansen er både stolt og glad over det som nå skjer i klubben.

– Vi er en lavkostnadsklubb. Det har vi alltid vært sammenlignet med de andre. Problemet er ikke at vi har brukt for mye. Problemet er at vi har fått inn for lite. Dette jobber vi nå knallhardt for å endre, forsikrer han.

– Støtt opp!

Spillerne håper med dette skrittet at de kan få ro til å holde på med det som er jobben deres. Nemlig å sørge for at formen er best mulig når Fredrikstad kommer på besøk og serien sparkes i gang søndag 15. mars.

– Jeg innrømmer at jeg har vært bekymret. Jeg tror også andre i spillergruppen har vært bekymret for situasjonen. Får vi lønn eller få vi ikke? Nå har vi fått en orientering om situasjonen. Vi håper dette bidraget fra oss er med på å sørge for at klubben får kontroll over situasjonen, oppsummerer Christian Berg.

Nå retter spillerne en aldri så liten bønn til byens fotballpublikum:

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å prestere best mulig på banen. Nå håper vi folk stiller opp og støtter oss på kamp på Aspmyra. Både vi og klubben trenger støtten når kampen om poengene starter, avrunder et samstemt spillerutvalg.