Gå til sidens hovedinnhold

Glimt vil bygge gigantstadion til EM

Artikkelen er over 13 år gammel

Bodø/Glimt tenker luftig. Klubben sonderer nemlig muligheten for å bygge et stadion til 35.000 tilskuere og søke EM-kamper i 2016.

Glimt har de siste ukene presentert de luftige planene for både fotballforbundet og deler av det politiske miljøet i kommunen.

For å kunne søke om å bli delarrangør av Europamesterskapet i 2016 som Norge og Sverige sammen planlegger å søke, må Bodø kunne presentere et stadion som kan romme mellom 30.000 og 35. 000 tilskuere.

Et slikt stadion med tilliggende arealer for næring, boliger og kontorer vil trolig koste mellom 500 og 700 millioner kroner, ifølge et dokument Avisa Nordland har fått tilgang til.

Klubben ser for seg å kunne motta betydelige DA-midler dersom prosessen settes i gang.

Bygge ned

Glimt er ikke blitt så stormannsgal at klubben tror at den vil få bruk for et slikt storstadion også etter et eventuelt gruppespill i EM.

Den utløsende ideen for et slikt prosjekt fant man i Sveits som var delarrangør av sommerens vellykkede fotball-EM. I for eksempel Basel bygget de et stort stadion som etter EM faktisk ble rigget ned til en normal kapasitet for 10.000-15.000 tilskuere.

I sine foreløpige planer for en eventuell EM-søknad, sier klubben at et nytt stadion av denne karakter vil ha ei kostnadsside som byen/regionen i utgangspunktet ikke vil være i stand til å realisere. Et europamesterskap i fotball åpner imidlertid for så mange positive synergier at det sannsynligvis vil være enklere å finansiere et slikt prosjekt enn et helt ny stadion uten mesterskap.

Som kjent har Glimt innsett at klubben ikke kommer utenom å bygge et nytt stadion eller rehabilitere Aspmyra i løpet av få år.

I det skriftlige materialet hvor Glimt lanserer EM-tanken, heter det at en utredningsgruppe for nytt stadion bør ta høyde for muligheten for i første rekke å bygge et stadion til 10.000-15.000 tilskuere som deretter påbygges på en slik måte av den kan rigges ned til grunnstørrelsen etter EM.

Langt fram

I forbindelse med et EM i 2016 i Norge blir tribunekapasitet, infrastruktur, transport, såkalte fansoner og ikke minst sikkerhet framhevet som sentrale utfordringer. I Bodø vil særlig stadion og sikkerhet framstå som de største utfordringene. Dessuten må byen kunne tilby en fansone hvor 10.000-20.000 tilreisende fans kan se storskjerm og få servering.

Et fotball-EM i Bodø ligger uendelig langt fram og henger høyt oppe. For det første er det ennå ikke bestemt at Norge og Sverige i det hele tatt skal søke mesterskapet i 2016. Dernest har jo ikke UEFA sagt ett ord om de to skandinaviske landene vil få tildelt mesterskapet selv om Norge/Sverige internasjonalt regnes som er sterk søker.

I diskusjonen om et eventuelt mesterskap i Norge har det vært opplest og vedtatt at kampene vil bli spilt i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Heller ikke i noen av disse byene er det stadioner som tar nok tilskuere slik at det må bygges nytt uansett hvor man legger EM-kamper i Norge.

Bodø utfordrer

Glimt lanserer ikke Bodø som en femte søkerby bak de fire største byene i landet. Byen utfordrer derimot de fire store, og peker på det eksotiske med å legge kamper så langt nord.

Hvis Norge blir medarrangør av EM om åtte år, øker imidlertid Bodøs sjanser hvis UEFA i mellomtiden vedtar å iverksette planene med å utvide deltakernasjonene i EM fra 16 til 24 land. Skjer det, blir Norge nødt til å ta fem byer i bruk.

Avgjørelsen om Norges Fotballforbund sammen med det svenske skal søke EM i 2016, skal tas i løpet av inneværende år.

Følg med, fortsettelse følger...

* Publikumsrekorden i Bodø er 12.189 (kvartfinale mot Viking i 1975).