«Aller helst burde talentsatsingen starte i 6-7-årsalderen»

11 år. Bjørn Tore Hansen (til høyre) og Ørjan Berg jobber knallhardt for å få finanisert satsing i egen ungdomsavdeling fra 11-årsalderen. ? Aller helst burde vi starte opp enda tidligere, men ett sted må vi begynne. Det er alt for seint å starte i 13-årsalderen som nå, påpeker de to.

11 år. Bjørn Tore Hansen (til høyre) og Ørjan Berg jobber knallhardt for å få finanisert satsing i egen ungdomsavdeling fra 11-årsalderen. ? Aller helst burde vi starte opp enda tidligere, men ett sted må vi begynne. Det er alt for seint å starte i 13-årsalderen som nå, påpeker de to. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ørjan Berg og Bodø/Glimt ønsker å flytte grensene rundt egen talentutvikling.

DEL

Per i dag starter Glimt med satsningslag fra 13-årsalderen. Så raskt som mulig ønsker de helgule å starte samme type satsing fra 10-11-årsalderen.

– Vårt mål er et akademi etter europeisk standard. Glimt som toppklubb har et ansvar for å bidra for klubber i regionen og Nord Norge. Det ønsker vi å gjøre ved å ha åpne dører på Aspmyra, samt å reise ut og inspirere klubbene i deres nærmiljø. Vi jobber med å få finansiert satsingen enda lenger ned i alderstrinnene i vår egen ungdomsavdeling. Foreløpig ser vi for oss å starte opp allerede i 10-11-årsalderen. Aller helst burde denne satsingen startet i 6-7-årsalderen, slår Ørjan Berg fast og legger til:

– Det får vi jobbe knallhardt for å få til på sikt.

Økt kompetanse

Den gamle storspilleren vet at slike utspill kan bli oppfattet kontroversielt. Likevel er både han og Bodø/Glimt som klubb krystallklare i sitt syn.

– Ikke et vondt ord om foreldrestyrte lag. Hele den debatten er etter vår mening en fullstendig avsporing. Foreldre som gjør en jobb i barnefotballen er selve fundamentet i norsk fotball. Det vil de fortsette å være. Det vi må ta på alvor er at fra seks år og fram til puberteten, har man lettest for å lære seg basisferdigheter som motorikk, pasning, mottak og teknikk. Derfor må vi øke både kvaliteten og fotballaktiviteten i disse aldersgruppene. I Glimt har vi nå delt ut skumballer til alle spillerne våre i alder 6-12 år slik at de kan spille fotball også hjemme i stua og på hytta. Nok trening og aktivitet må til, 10 000 timer er en tommelfinger regel for å bli god, da holder det ikke med to-tre treninger i uka fram til du er 13 år, slår Berg fast.

Vil differensiere

Han mener det er et paradoks at man i Norge starter satsingen etter at man har kommet i puberteten.

– Vi må få flere profesjonelle trenere inn på et tidlig tidspunkt. Fagmiljøet i Glimt skal ikke bare skolere spilleren, men også gi innspill og lære opp foreldrene som tar ansvar som trener.

Den tidligere Glimt- og Rosenborg-helten ønsker seg også en differensiering i fotballen.

– Like barn leker best. De som er best bør trene sammen. De som er nest best bør trene sammen. De som ikke er like interessert i fotball, men som ønsker å ha en positiv fysisk aktivitet, bør trene sammen, sier Berg og fortsetter med et eksempel fra ishockey:

– Min egen sønn Patrick forsøkte seg på ishockey i Trondheim. Der var det delt inn i tre grupper. De som kunne gå på skøyter. De som var litt ustødige, og en gruppe for nybegynnere. Hvis man blandet disse var det livsfarlig med skarpe skøyter på føttene. Så der måtte de differensiere. Hvorfor kan vi ikke gjøre det samme i fotball?

27. best i Europa

Norsk fotball satte for noen år siden som mål at landslaget skulle kvalifisere seg til både EM og VM. Samtidig skulle eliteserien inn blant de 12 beste ligaene i Europa.

Per i dag må landslaget se langt etter sluttspill, mens Tippeligaen er rangert som den 27. beste i Europa.

– Vi har en lang vei å gå. I de aller fleste land vi kan sammenligne oss med starter de talentuviklingen mye tidligere, og mye mer strukturert, enn det vi gjør i Norge, sier Glimt-direktør Bjørn Tore Hansen.

Må se til andre land

På Aspmyra er man hellig overbevist om at det er på talentutviklingen norsk fotball har mest å lære.

– Vi er nødt til å se hva de gjør i andre land. Man kan diskutere så mye vi vil om vi skal ha 16 eller 12 lag i Tippeligaen. Det er ikke der utfordringen ligger. Vi må bli mye bedre på talentuvikling. For å bli det må vi starte tidligere. I tillegg må vi ikke være redd for at de beste får trene sammen med hverandre, hevder Berg og Hansen.

Artikkeltags