Gå til sidens hovedinnhold

Glimt-styret må vise at de mener det de sier

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lars-Christan Berg-Hanssen tar i sitt innlegg mandag opp to spørsmål til medlemmene i Glimt som stemte mot utsettelse av saken om boikott på årsmøtet sist uke. Dette er gode spørsmål, som fortjener svar.

Det første spørsmålet: Vil en boikott fra Glimt sin side umiddelbart gjøre forholdene for arbeidere i Qatar bedre? Det er tvilsomt om klubben har så stor innflytelse, men det er da heller ikke poenget. Det handler om hvorvidt Norge bør delta i et mesterskap som har vært skjemmet av grove, godt dokumenterte brudd på menneskerettighetene siden 2010. Her har man altså hatt ti år på seg til å utrede konsekvenser og å handle deretter, og når vi nå står på startstreken til kvalifiseringen har norske fotballsupportere mistet tålmodigheten.

Derfor ønsker vi et prinsippvedtak mot deltakelse nå, så får heller NFF svare for hvordan de mener deltakelse og legitimering av Qatar-VM skulle gjøre forholdene bedre i dette og senere mesterskap. Det er i denne sammenhengen nødvendig å peke på at Amnesty International uttaler i VG 11. mars at det allerede jobbes i Qatar med å trekke tilbake positive reformer fra de siste årene, og at nye brudd er også avdekket. Linjen vi følger gir etter alt å dømme elendige resultater, derfor etterlyser vi alternativer til «business as usual».

Til det andre spørsmålet: Hvorfor har vi ikke tiltro til at styret i Glimt vil handle for å gjøre en forskjell i denne saken? Det er flere grunner til dette.

For det første har styret gått fram på en måte som kan tyde på at de egentlig ikke ønsker debatten. Med en relativt knapp frist på 24 timer til å registrere seg for å stemme på årsmøtet har flere supportere gitt til kjenne at de opplever at ledelsen i Glimt ikke ønsket noen stor deltakelse på møtet. Videre ble den innsendte saken som omhandlet VM i Qatar blokkert av styreleders eget utsettelsesforslag. I denne sammenhengen instruerte da Ernst Pedersen, som tilfeldigvis er leder i NFF Nordland, ordstyrer om å klubbe ned diskusjon rundt det opprinnelige forslaget.

Dette lover slett ikke godt for styrets utsikter til å være en pådriver ovenfor et NFF som har fått panikk og stritter imot. Påvirkningen ser snarere ut til å gå den andre veien. Gitt de økonomiske insentivene for deltakelse og NFFs uttalte syn at man uansett ønsker å delta, er dette bekymringsverdig sett fra vårt ståsted.

Dessuten ser vi at styreleder i Glimt, Inge Henning Andersen ble valgt til nestleder i styret for Norsk Toppfotball samme dag som årsmøtet fant sted. TV2-sporten meldte senest i går at det var ingen ringere enn NTF som tok initiativ til å utsette saken til et ekstraordinært ting den 20. juni, et syn som Andersen selv også delte på årsmøtet. Dette trenger ikke å være et problem i seg selv, men det gjør jo at vi stiller spørsmål om styrets engasjement i denne saken er ektefølt. Håpet vårt er jo at styret i Glimt har en tydelig etisk ryggrad som de bare kommuniserer på en veldig klønete måte.

Derfor sender jeg en oppfordring andre veien, til styret, fra oss som synes den moderne fotballen langt på vei har blitt motbydelig: Vis med handling at dere mener alvor. Gi oss noe håndfast vi kan tro på. Det vi frykter er at Glimt skal bli en klubb hvis jobb ikke er å gjøre noe med det som er galt i verden, men å profittere på det. Hvor «tankan bak e jævlig dårlig gjemt», for å si det med Halvdan Sivertsen. Vit at vi følger med og vær så snill, vis oss at vi tar feil.

Kommentarer til denne saken