Oppbakket av 45 musikere fra 20 nasjoner er Leif Ove Andsnes og Ludwig van Beethoven klar for Stormen.

Mesterpianisten selv gleder seg.

– Jeg skal være å ærlig å innrømme at jeg ikke alltid synes det er like morsomt å øve. Spesielt ikke når du spiller de samme stykkene i fire år, og du likevel må øve, smiler Andsnes.

– Men så er det konsert, og det er aldri kjedelig. Jeg gleder meg veldig, tilføyer han.

180 reisedager

Lørdag skal den første av tre konserter der Andsnes sammen med Mahler Chamber Orchestra framfører Beethovens fem klaverkonserter.

  Orkesteret består av 45 musikere fra 20 nasjoner. De har i snitt 180 reisedager i året.

– Alle vi faste musikere er andelshavere i orkesteret. Vi spiller alt fra kammermusikk til opera, og på store oppsetninger har vi leid inn musikervenner og utvidet orkesteret til 100, forteller Mizuho Yoshii-Smith som er oboist, opprinnelig fra Japan, men har bodd i Tyskland i mange år.

Orkesteret har spilt sammen med Andsnes på hans turné til verdensmetropoler som New York, Tokyo, Bodø – med avslutning i London.

– Det blir både rart med likevel deilig å sette punktum for dette prosjektet, sier Andsnes, som har «levd med» Beethoven og hans musikk i fire år.

eethoven. Merkelig nok. Jeg var skeptisk i starten. Men Beethovens musikk er så full av overraskelser, så dramatisk. Etter disse fire årene kan jeg med hånden på hjertet si; nei jeg er ikke lei – av annet enn å øve da, smiler han.

Et budskap

Og nå gleder Andsnes og orkesteret seg til å presentere Beethoven for publikum i Stormen.

– Dette er musikk som slenger deg fra en stemning til en annen.

Den er full av kontraster, tar deg i kragen og tvinger deg til å følge med. Den sier; lytt på meg. Jeg har et budskap å komme med. Andsnes snakker med lidenskap om Beethoven. Og vil at andre skal få den samme fantastiske opplevelsen av den store komponisten.

Øving i kirka

– Hva blir neste prosjekt?

– Foreløpig har jeg ingen klare planer. Det skal på en måte bli godt å få spille noe annet enn Beethoven også. Så får vi se om det blir noen litt mindre prosjekter etter hvert, sier Andsnes som varmet opp til konserthelgen på klaveret i Kjerringøy kirke der familien har feriert i to uker i sommer.

– Med tre barn er det full fart, men det har blitt litt øving i kirka også, sier Andsnes.