Gå til sidens hovedinnhold

Gjenbruk for miljøet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klær er et miljøproblem. Store mengder vann og kjemikalier brukes til fremstilling av tekstiler. I tillegg er mange tekstiler lagd av plaststoffer, og avgir mikroplast. Vårt klesforbruk er ikke bærekraftig. Likevel har mange av oss stadig lyst til å fornye garderoben. For å kunne gjøre dette på en mer miljøriktig måte, arrangerer Naturvernforbundet i Salten og Framtiden i våre hender Bodø Den store klesbyttedagen.

Gjenbruk er den mest miljøvennlige måten å fornye garderoben på. Norske klesskap bugner over, og Fretex Oslo mottar daglig 25 tonn klær som folk har ryddet ut av skapene sine. Men fyller vi klesskapene igjen med nye klær fra butikkene er vi like langt, og klimaet og miljøet rammes. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager.

Klesbyttedagen er en anledning for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte. Dine klær kan samtidig få et nytt liv i en annens klesskap. Naturvernforbundet vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og Klesbyttedagen er noe alle kan være med på. I 2018 ble det arrangert nær 100 klesbyttefester fordelt over hele landet, og nærmere 25 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. Det ga en besparelse på 175 000 kilo CO2, mellom 72 og 93 millioner liter vann og 18750 kilo kjemikalier, sammenlignet med å kjøpe nye klær. Vi i Bodø er med på å bytte ut overforbruket og arrangerer klesbyttedag den 28.mars 2020 i Bodø Domkirke. Ta med deg 7 plagg og gjør en forskjell for miljøet!

Se link til arrangementet her:https://www.facebook.com/events/1701874766604017/

Kommentarer til denne saken