Givær evakuert: - Vi trodde først det var en spøk

  Her kommer Giværs yngste beboer, Oskar (1), i land i Bodø sammen med pappa Glenn Kvarsnes, etter å ha reist med redningsskøyta Skuld.

  Artikkelen er over 4 år gammel
  DEL

  Fredag ettermiddag kom folket fra Givær til fastlandet.

  Dette etter at kommunen hadde valgt å tilby befolkningen på Givær frivillig evakuering i forbindelse med ekstremværet «Ole» som er ventet å slå til for fullt lørdag.

  - Vi trodde først det var en spøk, og jeg ble først klar over at øya skulle evakueres da jeg så det i media, sier Ann-Kristin Dørmænen.

  Sammen med mannen Glenn Kvarsnes og barna Oskar (1), Sara Emilie (3) og Emily (4) var de blant til sammen 18 personer – flere av dem barn - som ankom fastlandet.

  - Tar ingen sjanser

  Her har Bodø kommune ordnet overnatting til dem på Radisson Blu.

  - Når det er meldt så høye bølger som 25 meter og det høyeste punktet på øya er 10 meter, så tar vi ingen sjanser, sier ordfører Ole H. Hjartøy.

  Han var selv med og møtte øyfolket fredag ettermiddag.

  Første gang Givær er evakuert

  Dette er første gang i historien at Givær er blitt evakuert på denne måten.

  - Ja, det blir litt dramatisk. Men det er bedre å være føre var. Skulle noe alvorlig skje der ute, så er det ikke så mye man kan få gjort mens uværet pågår, sier Hjartøy.

  Ann-Kristin Dørmænen og Glenn Kvarsnes forteller om en hektisk dag.

  - Det ble litt kaotisk, sier Kvarsnes.

  De både tror og håper det går bra med hus og gård, sauen og hønsene, hjemme på Givær i helgen.

  - Nå har vi skalket inn det som er, og nå skal det være klart for å møte uværet.   Jeg tror det går bare bra, sier Glenn Kvarsnes.

  - Litt skummelt

  Beboerne på Givær kom til fastlandet i to runder fredag. Den første gruppen kom med hurtigbåten, mens de siste, deriblant de aller minste med foreldrene sine, kom med redningsskøyta en liten time senere. 

  - Det var skikkelig dårlig vær, sier Vegard (10) etter turen med hurtigbåten, og forteller at han synes det er litt skummel med uværet.

  Nå gleder han seg til å bo på hotell i helgen.

  - Glad for at kommunen tenker på oss

  Sølvi Sivertsen kom også til Bodø med hurtigbåten.

  Hun trodde også det var en spøk da hun hørte at øya skulle evakueres.

  - Jeg trodde det var en aprilspøk, sier Sivertsen og fortsetter:

  - Men vi er glade for dette. Vi er glade for at Bodø kommune tenker på oss.

  Hun påpeker at det er et skikkelig uvær som er meldt, og sier også at vindretningen fra nordvest gjør det litt ekstra skummelt.

  - Man vet jo aldri. Skulle det gå et tak så kan man uansett ikke gjøre så mye med det under uværet. Da er det bra å være her, sier Sivertsen.

  - Huset har stått der i over 100 år

  Det mener også Ann-Kristin Dørmænen.

  - Hadde det bare vært meg og mannen min, så er jeg usikker på om vi hadde dratt. Vi var der også under «Berit», og da gikk det bra. Men vi har tre små barn og vi tar ingen sjanser. Det føltes rett å takke ja til tilbudet fra Bodø kommune, sier Dørmænen.

  Hun regner også med at det går bra med hus og hjem på Givær.

  - Ja. Huset vårt har stått der i over hundre år, og jeg tenker at det har møtt litt uvær før. Det går sikkert bra, sier Dørmænen som sammen med familien gjorde seg klar til å flytte inn på hotellrommet i Bodø for helgen.