Russetiden har gått inn i sine første dager, og festglade ungdom skal i de neste ukene lade opp til nasjonaldagen 17. mai. Mange russ har valgt å investere i russebuss og klær, mens noen har tatt beslutningen om en litt mer lavmælt feiring.

Uansett hva hver enkel russ har valgt, så er det mulig å spasere inn i en forbrukerfelle. Nå gir Forbrukerrådet tips og råd til årets russeungdommer.

Uerfaren gruppe

– Russen er en ung og uerfaren forbrukergruppe, som ikke er skodd for juridiske konflikter. Vi har råd for kjøpene som ikke går som planlagt, sier Thomas Iversen i en pressemelding, som er jurist i Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet

For Forbrukerrådet startet russetiden allerede i fjor sommer, og har siden august 2018 meklet i 28 russesaker. Dette gjelder alt fra russeeffekter og russebusser til russesanger og festivalbilletter.

– Har du ikke fått drakten din, eller andre effekter du har bestilt i mai, har du rett på pengene tilbake. Send en e-post til selger. Får du ikke svar inne fjorten dager kan du klage til oss. Legge ved kvittering som dokumentasjon, sier Thomas Iversen.

Penger tilbake

Som russ har du også rett til å få pengene tilbake om det er solgt flere billetter til en festival enn det er plass til, eller om arrangørene er konkurs.

– Får du ikke det du er lovet, har du rett på å få pengene tilbake. Send en e-post og klag med én gang til arrangøren. Vi kan mekle om du ikke kommer noen vei. Er det snakk om konkurs, kan du klage til banken om du har brukt kredittkort, sier juristen videre i pressemeldingen.

Råd for russ i trøbbel

  • Klag skriftlig.
  • Gå til banken hvis du har brukt kredittkort.
  • Gi folk fullmakt om du ikke har tid.
  • Møt venner i konfliktrådet.

Kilde: Forbrukerrådet