Søppelet flyter over i populært turistområde: - Det ligger ofte i flere dager før det blir hentet

Det flyter over av søppel ved Skaugvollkrysset i Gildeskål. Diyal Singh, som driver Skaugvoll Kro og Camping, forteller at dette skjer hvert år.

Det flyter over av søppel ved Skaugvollkrysset i Gildeskål. Diyal Singh, som driver Skaugvoll Kro og Camping, forteller at dette skjer hvert år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Forsøpling har blitt en gjenganger i nyhetsbildet, og atter en gang settes det på agendaen. En anonym tipser melder nemlig om et ufint syn ved Skaugvollkrysset i Gildeskål. Søppel fra gule søppelposer ligger strødd utover bakken, og slik har det vært i dagevis.

– Dette gjentar seg hvert år. Like ved er det en campingplass og et hyttefelt, og de har tilsynelatende et system på å legge søppelposene i krysset. Problemet er at posene er full av mat, noe som tiltrekker seg fugler, sier tipseren.

Får klager hvert år

Campingplassen tipseren sikter til er Skaugvoll Kro og Camping. Diyal Singh, som driver stedet, avkrefter at søppelet stammer fra campinggjestene.

– De gule søppelsekkene kommer fra hyttefeltet. De står ofte i flere dager før de blir hentet, så da kommer fuglene og forsyner seg i mellomtiden, sier han.

Ifølge Singh har gjestene ved Skaugvoll Kro og Camping tilgang til egne søppelkonteinere.

– Men vi får klager på søppelet hvert eneste år.

Skal settes ut på tømmedag

De gule søppelsekkene er såkalte Gulsekker og skal benyttes til restavfall.

– Til tross for at vi har forbedret posene, så hender det at fuglene klarer å hakke seg gjennom hvis de ligger ute for lenge, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i IRIS.

Gulsekkene er en løsning dersom avfallsbeholderen din er full, eller dersom du ikke har tilgang til egen avfallsbeholder. Man skal derfor sette søppelposen ved siden av avfallsbeholderen eller i veikanten på tømmedag – eller så nærme tømmedag som mulig.

– Av og til blir de liggende for lenge, og da hender det at søppelet spres ut. Når vi får vite om dette rykker vi ut så fort som mulig, forteller Pedersen.

– Hvis det er stemmer at det er søppelsøl i Skaugvollkrysset skal vi få ryddet opp i det så fort som mulig, legger han til.

Bedre løsning

Pedersen forteller at søppelsekkene skaper problemer hvert år. IRIS Salten, sammen med flere av kommunene, skal derfor se på en annen løsning når det kommer til oppsamling av avfall i store hytteområder.

– Det fungerer ikke sånn som det er i dag. De gule sekkene er vi for så vidt fornøyd med, da det stort sett går bra. Problemet er at de gule sekkene kun er for restavfall. Flere ønsker å sortere søppelet sitt.

Artikkeltags