Gildeskål kommune er på ville veier - med god hjelp fra Fylkesmannen

Tore Mosand, daglig leder ved Nordland Betong.

Tore Mosand, daglig leder ved Nordland Betong. Foto:

Av

- Lokale virksomheter blir skadelidende når denne uheldige følelsesbaserte praksisen ser ut til å bre om seg i det offentlige, skriver Tore Mosand

DEL

MeningerAvisa Nordland kunne 12.desember meddele at Gildeskål kommune skulle bygge omsorgsboliger i massivtre.

Les den her: Skal bygge nye omsorgsboliger. Kommunen har ett eneste alternativ

Etter at ordføreren hadde vært på studietur til en finsk massivtre-leverandør, og etter at Fylkesmannens tre-lobbyist Stein-Petter Hillestad over tid hadde fått fremsnakke dette byggematerialet, var ordføreren frelst.

Og dermed utelukkes alle andre alternativer, deriblant betong, uten konkurranse. At dette etter alle solemerker vil føre til en langt dyrere løsning for kommunen spiller mindre rolle. Miljøgevinsten tas for gitt, uten konkrete beregninger for det aktuelle prosjektet - det er jo «grønt».

Lokale virksomheter blir skadelidende når denne uheldige følelsesbaserte praksisen ser ut til å bre om seg i det offentlige. Betongbransjen og treindustrien konkurrerer som byggematerialer, og det er en sunn konkurranse som presser frem bedre løsninger som kommer byggherren til gode. Både i form av lavere priser, og mer miljøvennlige, innovative og funksjonelle løsninger. De beste løsningene kommer kanskje der man kombinerer ulike materialer.

Mjøstårnet, som er verdens høyeste trehus, er utvilsomt et flott byggverk, men inneholder også 4.000 m3 betong for at det i det hele tatt skal holde seg oppreist.

Fylkesmannen har i flere år hatt Hillestad engasjert som en ivrig forkjemper for løsninger i massivtre. At offentlige midler benyttes til å finansiere en sektor i bygge- og anleggsbransjen kan man jo si mye om, f.eks. at det er konkurransevridende. Men la det ligge, betongbransjen kan fint snakke for seg selv, og forsvare våre løsninger og det vi gjør både på pris og miljø. Men la oss nå i rettferdighetens navn få lov til å konkurrere på like vilkår.

Når Gildeskål kommune gjør et valg av byggemateriale så er dette mest sannsynlig sløsing med offentlige midler. Da Meløy kommune tidligere i år skulle vedta bygging av nytt omsorgssenter på Ørnes hadde også Hillestad vært på banen med ensidige og tvilsomme argumenter knyttet til fordelene med massivtre. Heldigvis forespurte kommunen i anbudspapirene her begge alternativer, og til tross for argumenter fra massivtre-lobbyen som ble fremmet uimotsagt, ble betong-alternativet valgt fordi det var 5 millioner kroner rimeligere.

Det blir stadig større fokus på miljø, og strengere krav til utslipp, avfallshåndtering og gjenvinning. Nordland Betong tar denne utviklingen på alvor, og vi ble i juni 2018 ISO 14001-sertifisert (Miljøsertifisert). Dette var en fin anerkjennelse av det arbeidet og fokuset vi har hatt de siste 2 årene, og samtidig en forpliktelse til å utvikle oss videre.

Gjennom et tett samarbeid med Norcem (sement-leverandør, og viktigste komponent i klimaregnskapet) og fokus på kortreiste råvarer vil betongbransjen innen 2030 være karbonnøytral.

At både råvareprodusenter (grus og sement) og betongprodusenter (ferdigbetong, Asak-betongvareprodukter og betongelementer) befinner seg i Salten-kommunene og bidrar til en betydelig lokal verdiskaping burde også interessere den politiske leder av Salten Regionråd.

Det er kanskje for mye forlangt at dette skal vektlegges særskilt, men det burde ikke være et urimelig krav at lokale aktører ikke blir utelukket fra store offentlige konkurranser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags