Gå til sidens hovedinnhold

Gaven som gir og gir

Avisa Nordlands lesere var aldri i tvil; Årets Nordlending 2020 måtte bli tidene beste norske fotballag.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø/Glimt er gaven som gir og gir: Suveren seriemester i fotball for flere uker siden, knuser rekord etter rekord og elsket av et helt Fotball-Norge, ja, et helt Norge.

Uansett hvem du møter nå, fra høyeste samfunnstopp til mannen og kvinnen i gata vil de snakke om Glimt og fortelle hvor imponerte de er. Derfor skulle det bare mangle at laget også blir hyllet av sitt «hjemmepublikum».

De befinner seg ikke bare i Bodø, de befinner seg over hele Nordland og store deler av Nord-Norge med. Avisa Nordlands lesere var derfor ikke i tvil da vi ba dem kåre Årets Nordlending for 2020.

Det måtte bli Bodø/Glimt, og det ble klart relativt tidlig at det gikk i den retningen.

«Nord-Norges største og fremste merkevare, også internasjonalt», skriver en av de mange som har stemt på Glimt. «I disse triste koronatider, har de ... vært sola vår», skriver en annen.

Begge deler er riktig, begge deler god nok grunn til å gjøre Bodø/Glimt til Årets Nordlending. Det er også helt på sin plass at den hederen går til laget som helhet, ikke til noen enkeltperson.

For selv om noen nok har vært viktigere enn andre i prosessen fram mot gull har Glimts suksess primært sin bakgrunn i en gigantisk laginnsats.

Både fra dem som til enhver tid har vært på banen, og de som har støttet opp om dem. Ingen nevnt, ingen glemt.

Vi nordlendinger er et stolt folkeferd, vi er stolte av landsdelen vår og vi er stolte av de av «våre» som gjør det bra. Men det har ikke alltid vært slik, og Bodø/Glimt var allerede på 1970-tallet del av prosessen som kom til å endre dette.

Seieren i cupfinalen i 1975 – tidenes første nordnorske – bidro til å endre ikke bare nordnorsk fotballhistorie, men nordnorsk historie.

Det er tvilsomt om denne seieren vil ha en like sterk virkning, men den er på mange måter enda mer imponerende: Å være best over 30 kamper, å lede fra første til siste serierunde, å score over 100 mål, å vinne serien med nesten 20 poeng på lag nummer to.

Bedre kan det ikke bli, og den nasjonale ekspertisen er forbausende enige: Dette er tidenes beste norske fotballag!

Og ikke bare det; Glimt er nok også tidenes mest underholdende lag. Med en attraktiv angrepsfotball har de smeltet fotballhjerter over hele landet, og fått tilhengere langt ut over fotballens snevre krets.

Med på lasset har de dratt med seg sin hjemby, sin landsdel og alle vi som bor her, eller en gang bodde her. Det er umulig å prissette stolthet, men det er også åpenbart at dette vil gi ringvirkninger for dem som skal markedsføre Bodø og Nordland.

Når til og med New York Times merker seg Bodø/Glimt, er vel himmelen det eneste tak på hvor dette kan ende.

Kommentarer til denne saken