Gå til sidens hovedinnhold

Gang på gang kaster regjeringen ungdommen først under bussen når koronasmitten skal stoppes

Regjeringens beskjed til norsk ungdom er igjen: Dere er ikke like viktige som polske snekkere.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er det med denne regjeringen og ungdommen? Gang på gang kaster den dem først under bussen når koronasmitten skal stoppes.

«Nå er det på høy tid at vi studenter blir behandlet med samme respekt som alle andre», skrev seks studentledere i VG mandag. Og det har de helt rett i.

Regjeringens seneste beskjed til norske studenter - og annen ungdom - synes nok en gang å være: Dere er dessverre ikke like viktige som polske snekkere eller litauiske elektrikere.

Men så mangler da også studentene lobbyister med regjeringsmedlemmene på speed dial.

Helseminister Bent Høie holdt riktignok en vakker tale til ungdommen i vår en gang, full av vakker retorikk. Men så viste det seg at det var kun det det var; retorikk.

I ettertid kan den talen vel mest sammenlignes med å få et festtelegram på døra mens huset står i brann; velment nok, men uten noen effekt på brannskadene.

For det er ingen tvil om at de yngste, de med smalest skuldre har måtte bære den tyngste børa under denne pandemien.

Samtidig som de, av godt voksne smittespredere, blir gitt hovedskylda for smitten. Indirekte understøttet av regjeringens mange tiltak rettet eksplisitt mot dem.

Som når regjeringen med rekordrask frist «anbefalte» studentene å bli hjemme etter nyttår, noe som førte til at mange ikke fikk refundert sine billetter. Dette kunne lett vært unngått om de i stedet hadde blitt pålagt å være hjemme. Det gir nemlig grunn for refusjon.

Men pytt, pytt, det er jo bare studenter.

Regjeringen hevder tiltaket var vel ment - og har antakelig rett i det. Veien til helvete er som kjent brolagt med slike.

Dens forklaring på å fristen ble så kort er dessuten at FHI først kom med sine nyeste råd 2. januar. Og de rådene kom visst totalt overraskende på regjeringen.

Tja. Selv skrev jeg 21. desember: «Vi bør alle være forberedt på en ny smittetopp i januar». Dette ikke for å skryte, jeg er et enkelt menneske fra landet, men over 60 år på denne jorda har lært meg litt om menneskelig adferd.

Selv om FHI nok kan mye mer om smitte enn meg, synes de å mangle litt av denne innsikt. Som regjeringen også synes å gjøre.

Dette bekrefter nok en undrende kommentar fra i høst; hvorfor har man ikke for lengst koblet sosialpsykologisk ekspertise inn i korona-bekjempelsen? Folk som kan si noe om hvordan gruppepsykologi påvirker smittespredningen.

Også rektorene ved våre universiteter - Nord inkludert - har brukt VG til å si noe om behandlingen av studentene: «Vi forventer et vårsemester hvor en generasjon unge mennesker ikke må ta en uforholdsmessig stor del av ansvaret, når vi går inn i neste fase av kampen mot coronaviruset».

Igjen er det lett å si seg enig, men skal man forholde seg til hva regjeringen tidligere har gjort hittil blir det neppe slik.

Så når smitten ikke faller etter 18.januar - primært på grunn av importsmitte - blir det neppe innskrenkninger i arbeidsinnvandringen, men heller nye uker med skjenkestopp og studenter isolert på sine hybler.

Dette er en kun spådom, men jeg frykter den kommer til å bli like presis som da jeg spådde en ny smittetopp etter nyttår.

Kommentarer til denne saken