PST har siktet samboeren til Mikkel Wara for å ha tent på bilen

Av
DEL

Nettavisen: Etter tre måneder har politiet gjort et gjennombrudd i saken om truslene mot justisministeren.

PST informerte i en pressekonferanse torsdag ettermiddag at de har gjort et gjennombrudd i etterforskningen av truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Da PST møtte pressen mandag, hadde de ingen mistenkte i saken. Nå har saken tatt en dramatisk vending ved at Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er siktet for falsk forklaring i trusselsaken mot Wara og familiens hjem. Siktelsen handler om brannen som skjedde i familiens bil søndag.

– Hun ble pågrepet torsdag og ble første gang orientert om vår mistanke under pågripelsen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

- Hun er siktet for den siste hendelsen natt til 10. mars, sier hun videre.

PST-sjefen sier det kan være naturlig å se om det er en sammenheng med de tidligere sakene.

- Bertheussen sitter nå i avhør, siktet for å ha påtent justisministerens bil, sier Bjørnland.

Kriminalteknikere jobber nå ved justisministerens bolig etter å ha fått tillatelse fra en kjennelse i Oslo tingrett.

Hun sier PST ikke har vært i kontakt med Wara:

- PST har ikke orientert Wara om saken, bekrefter Bjørnland på spørsmål fra pressen.

- Saken har høyeste prioritet i PST. Det er konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til Nettavisen mandag.

PST-sjefen sa til Nettavisen at det dreier seg om flere enn de fem kjente hendelsene kjent i media - uten å gå inn på det.

Hendelsene er alvorlige og vurderes som mulig overtredelse av straffelovens paragraf 115 og trusler etter straffelovens paragraf 263.

Black Box Teater viste opptak av Waras hjem i forestillingen «Ways of seeing», som ble vist i slutten av november 2018. Teateret presenterer dette som en kartlegging av «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

En uke etter første forestilling, fant det første av fem angrep mot Wara og hans familie sted:

6. desember: Noen tegnet et hakekors og skrev «rasist» på huset og bilen til justisministeren. En hyssing fra en bensintank på en bil i nærheten ble ansett som et forsøk på/trussel om å tenne på bilen.

17. januar: Branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

11. februar: Mistenkelig gjenstand plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet, bundet fast med knute i en krok, under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden, og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

4. mars: Politiets bombegruppe rykket hjem til Wara etter funn av et brev i postkassen som ble oppfattet som truende.

10. mars: Politiet rykket ut til en brann i Waras bil, parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

- Vi tar sterk avstand fra volds- og hærværkshandlingenesom mistenkes å være knyttet til forestillingen, har kunstnerisk ledelse ved Vega Teater, Hege Aga Edelsteen og Katinka Rydin Berge uttalt.

Artikkeltags