Frp vil ikke la folkeavstemming bestemme kommunesammenslåing

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad (Frp) mener det ikke er riktig å avgjøre spørsmålet om kommunesammenslåing med en folkeavstemning. Foto: Roald, Berit

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad (Frp) mener det ikke er riktig å avgjøre spørsmålet om kommunesammenslåing med en folkeavstemning. Foto: Roald, Berit

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Frp mener det ikke er naturlig å avgjøre spørsmålet om kommunesammenslåing med en folkeavstemning.

– Kommunene må selv finne ut hvordan de skal involvere befolkningen i beslutningen, om det er med en folkeavstemning eller en innbyggerundersøkelse. Men det er mange argumenter som taler mot bruk av folkeavstemning i dette spørsmålet, sier Helge Andre Njåstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Njåstad er leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, og representerer Fremskrittspartiet fra Hordaland.

Han innrømmer at Frp har et landsmøtevedtak som tilsier en utstrakt bruk av folkeavstemning for å gi velgerne direkte beslutningsrett.

Men han mener samtidig at spørsmålet om kommunesammenslåing er for komplisert til å bli avgjort med et ja eller nei i en folkeavstemning.

Han støtter dermed synet til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som mener folkeavstemning gir et dårlig grunnlag for å avgjøre hvem som skal slå seg sammen med hvem. En innbyggerundersøkelse vil kunne gi et bredere og bedre beslutningsgrunnlag enn hva en folkeavstemning kan gi, mener statsråden.

– Det er viktig at innbyggerne blir tatt med på prosessen. Men dette er en for komplisert sak til at det kan avgjøres med et ja eller nei. Det er mer fornuftig med en spørreundersøkelse, mener Helge Andre Njåstad.

Han legger også til at historien viser at folkeavstemninger ofte setter dype spor i lokalsamfunnet.

Befolkningen er imidlertid av en annen oppfatning. En undersøkelse som Sentio har utført for avisen Klassekampen viser nemlig at hele 64 prosent av befolkningen ønsker at kommunesammenslåinger skal avgjøres gjennom folkeavstemning. Bare 34 prosent av de spurte synes det er riktig at politikerne alene avgjør spørsmålet.

Det overrasker ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Et vedtak om kommunesammenslåing får konsekvenser langt utover en valgperiode. Derfor bør det avgjøres med en folkeavstemning og ikke av politikere som er valgt for en periode, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener historien sier at en lokal forankring gjennom folkeavstemning gir et langt mer vellykket resultat enn uten.

Sp-lederen synes det er uforståelig at Frp plutselig endrer mening i posisjon.

– En ting er at de har programfestet bruk av folkeavstemning ved viktige samfunnsspørsmål. Men de ville også ha folkeavstemning om et idrettsarrangement som skulle gå over to uker i Oslo (OL 2022, red. anm), poengterer Slagsvold Vedum.

Han kjøper heller ikke argumentet om at det er for komplisert å avgjøre dette med folkeavstemning.

– Det var vel ingen som var i tvil om vi skulle ha en folkeavstemning om EU. Det er et langt mer komplisert spørsmål å ta stilling til, legger han til.

(ANB)